Almanyalı Türk müteşebbislerin katkılarıyla Berlin'de kurulan TÜDESB Eğitim Kurumlarına bağlı Wilhelmstadt Okulları, gelecek nesillere demokrasi kültürünü aktarmak için örnek bir kongre düzenledi. Almanya'nın 12 eyaletinden öğretmenleriyle birlikte kongreye katılan öğrenciler hem fikirlerini yarıştırdı hem de bu fikirlerini demokratik bir düzen içinde hayata geçirmeye çalıştı.

Berlin Eyalet Meclisi, dün tarihinin en demokratik olaylarından birine sahne oldu. Almanyalı Türk müteşebbislerin katkılarıyla kurulan TÜDESB Eğitim Kurumları'na bağlı Wilhelmstadt Okulları 12 eyaletten 150 öğrenciyi öğretmenleriyle birlikte bir araya getirdi. Öğrenci Kongresi'ne katılan öğrenciler, iki Almanya'nın birleşmesi ve çevre gibi iki önemli konu hakkındaki fikirleri ile başkent Berlin'e geldi. Öğrenciler; iki Almanya'nın birleşmesinin 25. yıldönümü vesilesiyle tolerans, kabul, beraberlik gibi değerleri ele aldı; israfı önleme, ekolojik dengeyi koruma gibi vatandaşlık görevleri hakkındaki fikirlerini yarıştırdı.

Katılımcı öğrenciler sadece fikirlerini yarıştırmakla yetinmedi. Aynı zamanda bu fikirlerini demokratik sistemi takip ederek savundu, hatta kanunlar çıkardı. Kendi meclis başkanlarını, basın sözcülerini ve kâtiplerini seçti. Çıkardıkları kanunları ise Berlin meclis başkanına iletmek suretiyle sorunlu gördükleri noktaları Alman siyasetinin dikkatine sunacak, çözümün parçası olacaklar.

Kongre bu yıl üçüncü kez düzenlendi. Üç yıl önce Wilhelmstadt Okulları öğretmenlerinin bir araya gelerek demokrasi kültürü ve parlamenter sistemin okullarda nasıl geliştirilebileceğini düşünmesi sonucu başlayan kongre bu yıl Doğu Almanya'nın dışişleri bakanlarından Markus Meckel'in katılımıyla gerçekleşti.