Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç, "15 Temmuz 2016 Cuma gecesi yüce milletimizin iradesine karşı düzenlenen, demokrasi tarihimize kapkara bir leke olarak geçecek bu menfur girişimi nefretle kınadığımızı, millet iradesine sahip çıktığımızı beyan etmek ve devletimize, demokrasi ilkelerine olan bağlılığımızı tüm gücümüzle ve hep birlikte ifade etmek amacıyla buradayız" dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A.Yekta Saraç, bütün devlet ve vakıf üniversitesinin rektörleriyle YÖK’te bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Saraç, "15 Temmuz 2016 Cuma gecesi yüce milletimizin iradesine karşı düzenlenen, demokrasi tarihimize kapkara bir leke olarak geçecek bu menfur girişimi nefretle kınadığımızı, millet iradesine sahip çıktığımızı beyan etmek ve devletimize, demokrasi ilkelerine olan bağlılığımızı tüm gücümüzle ve hep birlikte ifade etmek amacıyla buradayız. Başkomutanımız Sayın Cumhurbaşkanımızı buradan saygı ile selamlıyoruz. Kendisinin gösterdiği yüksek irade, komuta ettiği güçler ve milletimizin vakur ve inanılmaz duruşu, şükürler olsun ki ülkemizi karanlık gecenin sabahına çıkardı" diye konuştu.
"Türkiye bir demokrasi ülkesidir"
"Herkes bilmelidir ki üniversiteler ülkelerinin zor günlerinde ayakta duran, parlamaya ve insan sorunlarına bilgelik ile yaklaşmaya devam eden güçlü kurumlarıdır" ifadesini kullanan Saraç, "Sağlam temellerin, kaygan bir zemin haline geldiği günlerde bilgeliğini koruyan ve yön veren kurumlardır. Bilinsin ki Türk akademik dünyası da aralıksız ve daha da disiplin ile ve her alanda daha da dikkatle çalışmaya devam edecektir. Milletimiz Cumhuriyetimize ve demokrasimize olan inancını ortaya koymuş ve var gücüyle savunmuştur. Biz de hem marifet hem de fazilet sahibi olarak mezun ettiğimiz her evladımızın bu milletin istikbali ve ikbali için çalışacağına gönülden inanıyoruz. Hepimiz buradan yüce Türk milletine gururla ve karalılıkla ifade ediyoruz ki Türkiye bir demokrasi ülkesidir. Üniversitelerimiz özgürdür, milletinin değerlerine, devletine bağlı kurumlardır. Yetiştirdiğimiz ve yetiştireceğimiz nesiller milletin ay yıldızlı bayrağının ve ülkenin bölünmez bütünlüğünün sahibidirler. Her bir gencimiz âlemleri içinde taşıyan bir değerdir ve bu güç onları zalimin değil mazlumun yanında kılar. Vatansever nesiller yetiştirmenin önemi ruh ve vicdan dünyamızın derinden sarsıldığı bugünlerde ne kadar büyük bir ehemmiyet kazandı. Gördük ki vatanseverlik ve vatansever nesiller yetiştirmek tüm 21. yüzyılın değerlerinin en önünde ve üzerindedir. Yetiştirdiğimiz gençler ülkelerine ve milletinin değerlerine bağlı ve bu bağlılığı başka hiçbir aidiyetle kıyaslamayan bir vicdanla donanmalıdırlar. Bunu tam anlamıyla gerçekleştirmeye dünden daha büyük bir azimle çalışacağız" açıklamasında bulundu.
"Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir"
Saraç, konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye üniversiteleri bundan sonra da akıl, bilim, iman ve irfanla hiç durmadan yoluna devam edecektir. Takdir edersiniz ki demokrat bir ülkenin en değerli kaynağı gelişmenin amacı ve aracı olan, insana değer veren sistemlerdir. Bu sistemleri ciddi bir disiplin içerisinde siz yöneteceksiniz. Anayasal olarak Yükseköğretim Kurulumuzun doğrudan bağlı olduğu makamın sahibi olan ve sağlam iradesiyle bu büyük badirenin atlatılmasını sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Türk akademik camiasının başkanı olarak bir kez daha engin duygularımızla bağlılığımızı ve bu buhranlı dönemde göstermiş olduğu liderliği dolayısıyla şükranlarımızı arz ederim. Ve son söz; hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir. "