Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, sınav öncesi başkaları ile kıyaslanmanın, öğrencilerde kaygıya ve suçluluk duygusuna sebep olduğunu, bunun da başarıyı engellediğini söyledi.
Çocukları sınava hazırlanan ailelere önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunan Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi kurucusu Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, sınav öncesi ailelerin yapması gereken temel görevin, şimdiye kadar çalışmaları nasıl olursa olsun çocuklarına karşı olumlu dil kullanmak olduğunu belirtti. Yurdakul, “Hata yapmış olabilirler, istedikleri kadar başarı gösterememiş olabilirler ama şu andan sonra onlara olumsuz bir şey söylemenin, serzenişte bulunmanın bir faydası olmayacaktır” dedi.
Ailelerin sınav konusunda yapmaları gereken en doğru şeyin, çocuklarına, bugüne kadar elinden gelen gayreti gösterdiğini söylemeleri olacağını ifade eden Yurdakul, “Böyle düşünmüyorsak bile bunu ona belli etmemeliyiz. Çünkü artık yapılacak yeni bir şey olmadığı gibi, öfkelenip, sinirlenip ya da kaygı duyarak bildiklerini de sınava yansıtamamasına neden olabiliriz” ifadelerini kullandı.
"MORAL BOZMAMAK İÇİN YORUM YAPMAYIN"
Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, ailelerin iyi ya da kötü yorum yapmak yerine, bundan sonra önemli olanın çalıştıklarını sınavda en iyi şekilde gösterebilmek olduğunu düşünüp, mümkün olduğunca yanlış anlaşılabilecek söz ve davranışlardan uzak durmaları gerektiğini kaydetti. Yurdakul, şöyle devam etti:
“Çocuklarımıza ‘sen çalıştın, inanıyorum ki başarılı olacaksın’ dediğimizde, ‘çalıştım ama ya başarılı olamazsam?’ diye kaygılanacak, eğer ‘çalışmadın ki, ne bekliyorsun?’ şeklinde konuşursak bu defa da ‘zaten ailem bana güvenmiyor ve inanmıyor’ deyip, moral bozukluğu yaşayacaklardır. Bu yüzden en iyisi yorum yapmamaktır.”
"SINAVA SİZ DEĞİL, BİR YAKININIZ GÖTÜRSÜN"
Bir diğer önemli konunun, ailelerin kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmaması olduğunu dile getiren Yurdakul, “Bunun en iyi yolu ise sınava giderken onları bir başkası ile göndermektir. Eğer birlikte gidersek beden dilimiz farkında olmadan kaygımızı onlara yansıtacağı için bizim yanımızda durdukça kaygıları artacaktır. ‘Sen heyecanlanma’ demenin de o anda çok faydası dokunmayacaktır. Bu yüzden sınav günü güvendiğimiz bir aile yakını veya bir büyüğümüzle onları sınava göndermek en doğru davranış olacaktır” dedi.
“ASLA KIYASLAMA YAPMAYIN”
Ailelerin çocuklarını başkalarıyla kıyaslamasının fayda getirmeyeceği gibi, başarıyı da olumsuz etkileyeceğini belirten Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, ailelere uyarılarını şu sözlerle sürdürdü:
“Çocuklarımızı arkadaşları ile kıyaslamak, onların çok çalıştığı için başardığını anlatmak da bir işe yaramayacak, aramızı bozmaktan öteye geçmeyecektir. Bütün bunlara dikkat edersek çocuklarımız sınava girecek, çalışıp öğrendiklerinin karşılığını yapacak ve çıkacaktır. Böyle yapmazsak sınava demoralize bir şekilde girip, kaygı ve suçluluk duygusu ile bildiklerini de yapamayacak ve sonuçta alabileceği puanlardan daha kötü sonuçlar alacaktır.”