Aktif Eğitim-Sen Zonguldak Temsilcisi Yıldıray Uysal, yasalara göre ihtisas mesleği olan öğretmenlerin güvenlik görevlisi gibi nöbet tutturulmak istenmesini hukuki olmadığını söyledi.

Uysal, “Öğretmenler, güvenlik görevlisi değildir. Hiçbir öğretmen, öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda, nöbet görevi ile ilgili hiçbir eğitim almamaktadır. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbeti süresince mesleğiyle değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta, hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulama bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onların olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabul edilemez.” dedi.

NÖBETTE YAKAMIZA‘BEN GÜVENLİK GÖREVLİSİ DEĞİLİM’ KARTI ASACAĞIZ

Yapılan haksız uygulamalara karşı çıktıklarını vurgulayan Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aktif Eğitim-Sen olarak hukuki temelden yoksun, öğretmenlik mesleğinin esaslarına aykırı, keyfi uygulanan ve karşılıksız emek sömürüsü anlamına gelen nöbet uygulamasına karşı çıkıyoruz. Ancak bazı sendikaların almış olduğu nöbet tutmama eylem kararına katılmıyoruz. Çünkü okul nöbeti tutmayan öğretmenler, nöbet görevini ifa eden iş arkadaşlarının iş yükünü artıracak, okulun asayiş yönünden işleyişini bozacak böylece eğitim-öğretim olumsuz olarak etkilenecektir. Sorumluluk ve vicdan sahibi aktif eğitimciler görev yaptıkları bir okulda kendi eyleminden dolayı öğrencilerin zarar görmesini istememektedir. Eylem kapsamında 09-22 Şubat 2015 tarihleri arasında bütün üyelerimiz ilk nöbet görevini tutacaklar ancak yakalarına ‘Ben güvenlik görevlisi değilim!’ kokartı takacaklar. İkinci nöbet görevi olanlar idareye dilekçe vererek ikinci nöbet görevini kabul etmeyecekler. Konunun Milli Eğitim Bakanlığınca dikkate alınması için, 535 milletvekiline mail yoluyla dilekçe göndereceklerdir.”