Bilgi, İletişim, Sanat, Eğitim ve Kültür Gençlik Kulübü Derneği'nin (BİLSEK) Kahramanmaraş'ın Saklı Güzelliklerini ortaya çıkarma ve şehrimizi tanıma adına başlattıkları Kültür Gezilerinin beşincisi 22 Eylül Pazar günü Ekinözü ve Nurhak ilçelerine yapıldı.

BİLSEK'in Kahramanmaraş Kültür Sanat Derneği, Kahramanmaraş Kültür Sanat Evi Derneği (KÜSEV) ve Kahramanmaraş Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (KAFSAD) ile ortaklaşa olarak organize ettiği geziye dernek üyeleri ve aileleri katıldı.

Tekir'de kahvaltı yaptıktan sonra ilk olarak Ekinözü'ne giden gezi ekibi, burada Ekinözü'nü gezdiler ve fotoğraflar çektiler.  Aşağı ve Yukarı içmeleri gezen ekip daha sonra Abdurrahim Karakoç ve Bahattin Karakoç gibi şairleri çıkaran bu mütevazi ilçede Abdurrahim Karakoç üzerine sohbet ettiler. Dr. Oğuz Paköz, Abdulhakim Eren ve Duran Doğan gezi katılımcılarına Abdurrahim Karakoç'u anlattılar. 

40 yıl önce Adana'dan Kahramanmaraş'a Abdurrahim Karakoç'la birlikte geldiğini söyleyen Paköz, Abdurrahim Karakoç'un cismen ufak tefek olmasına rağmen fikirlerinin ve cesaretinin dev gibi olduğunu söyledi.

Duran Doğan'da Abdurrahim Karakoç'la ilgili bilgiler verdi ve şiirlerinden örnekler okudu. Sohbetin ardından gezi ekibi  Abdurrahim Karakoç'un ruhuna fatiha okudu.

Gezi ekibi öğle yemeğinin ardından Nurhak'a hareket etti. Burada Nurhak'ın dışında su kaynaklarını ve doğayı gezen ekip daha sonra Cem evini ziyaret etti. Cem evinde bir süre sohbet edildi ve alevi sünni kardeşliğinin önemine vurgu yapıldı. 

Cem evinde bir  konuşma yapan Oğuz Paköz alevi geleneğiyle ilgili bilgiler verdi ve alevi sünni kardeşliğini vurguladı. 

Abdulhakim Eren'de "İnsan bilmediğine düşmandır. Biz buraya bilmediğimiz, tanımadığımız insanlarla tanış olmaya geldik. Farklılıklarımız bizim zenginliklerimizdir. Bu ülkede de bu şehirde de kardeşçe yaşamak mümkün. Burada şu anda bunu görüyoruz" dedi.

Gezi ekibi daha sonra Gölbaşı - Pazarcık üzerinden Kahramanmaraş'a döndü.

BİLSEK'in geçen yıl başlattığı ve şehrimizin saklı kalan hazinelerini gün yüzüne çıkarmayı, şehrimizi tanımayı ve tanıtmayı amaçladığı gezilerin beşincisi çok verimli geçti.

Geziye katılan katılımcılar Kahramanmaraş'ın güzelliklerini daha yakından görme fırsatı buldukları ve çeşitli kültürleri tanıdıkları için çok mutlu olduklarını söylediler.

Geziye katılanlar geziyle ilgili şu görüşleri dile getirdiler:

Abdulhakim Eren: Çok güzel bir gezi oldu. İnsan bilmediğine, görmediğine düşmandır. Ekinözü'nde Abdurrahim Karakoç'un, Bahattin Karakoç'un muhabbet ettiği yerlerde muhabbet ettik. Onları andık. Nurhak'ta cemevinde farklı kültürlerle tanıştık. Onları anlamaya çalıştık. Kendimizi anlattık. Kahramanmaraş'ımızın güzelliklerini bir defa daha dostlarla keşfetme fırsatı bulduk. İnşallah Kahramanmaraş gezilerimiz devam eder ve şehrimizi her yönüyle daha iyi anlama fırsatı buluruz.

Mehmet Kırmızıkaya (KAFSAD Başkanı): Gerçekten çok güzel bir gezi oldu. Farklı kültürleri tanıma fırsatı bulduk. Bu tür gezilerde yeme içme bahanedir. Şehrimizin güzelliklerini ve kültürünü daha iyi tanıma fırsatı yakaladık. Değişik insanlar tanıdık. Çok verimli bir geziydi. Emeği geçenleri teşekkür ediyorum.

Dr. Hasan Aksüt: Böyle bir geziye ilk defa katıldım. Arkadaşların çoğuyla ilk defa tanıştım. Cela'da Abdurrahim Karakoç'un anılması, şiirlrinin okunması ve sohbet benim için ziyafet tadındaydı. İlgiyle ve keyifle dinledim ve çok sevk aldım. Daha önce görmediğim tabiat parçalarını görmek de çok güzeldi. Cemevini görmek ve onlarla tanışmak da çok güzeldi. Kahramanmaraş'ta bu tür oluşumların olması ve yine bu tür gezilerin yapılması çok önemli. Bu gezilerin genişleyerek devam etmesini diliyorum.

Mehmet Temizdemir (Turizm Birlik Başkanı): Özellikle Bilsek'in daha önceki faaliyetlerine de katıldım. Bu tür faaliyetleri ben çok seviyorum. Bir Pazar günü evinizde oturacağınız, dinleneceğiniz zamanı şehri tanımak, çeşitli kültürlerle tanışmak için ayırıyorsunuz. Bu bir zenginlik. Burada çok farklı insanlar var. Bu geziye katılan tüm arkadaşlarımızı tanımaktan çok mutluyum. Başta Bilsek Başkanı Mehmet Köşk olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 

Dr. Mübin Çetin Dağhan: Ben de Bilsek'in ilk gezisine katılıyorum. Geziye KAFSAD üyesi olarak katıldım. Misafirperverliklerden çok memnun kaldım. Gittiğim, gördüğüm yerleri çok beğendim. Ancak bu gezinin benim için en önemli tarafı; Ekinözü'nü ilk defa gördüm. Cemevi deneyimi güzeldi. Karşımızdaki insanı anlamak ve onların bizi anlaması adına güzel bir organizasyondu. Teşekkür ederim.

Prof. Dr. Durmuş Öztürk: Çok güzel bir geziydi. Tadı damağımızda kaldı. İnşallah bundan sonra ilk fırsatta bu gezinin iptal ettiğimiz Süleymanlı ”“ Ilıca ”“ Kısık Vadisi bölümünü de tamamlarız. Benim için bu gezinin en etkileyici tarafı Nurhak'ta Cemevini ziyaret etmekti. Yine dönüşte Gölbaşı üzerinden Kahramanmaraş'a dönmek ve Malatya ve Adıyaman topraklarını dolaşarak dönmek de güzeldi.

Abdulgaffar Polat : Kültürel gezi olması nedeniyle çok doyurucu bir gezi oldu. Özellikl Abdulhakim Eren hocamıza teşekkür ediyorum. Bizi gezdiğimiz yerlerle ilgili sık sık aydınlattı. Benim için de gezinin en orijinal tarafı Nurhak'ta Cem evini ziyaret etmek ve o insanlarla tanışmak, gönül dünyalarına inmekti. Ekinözü zaten çok güzeldi. Şifalı sularıyla şehrimizin gözde yerlerinden biri. Aynı zamanda gezinin diğer güzel tarafı hem coğrafyamızı tanıyoruz, hem kültürümüzü tanıyoruz, hem de geziye katılanlarla tanışıp dostluklar kuruyoruz. Bu bir taşla beş kuş vurmak gibidir. Aynı zamanda sevdiklerimizle beraber oluyoruz. Eşimizle çocuğumuzla zaman geçiriyoruz. Bu da gezinin diğer güzel tarafı. 

Pakize Gürbüz Polat : Böyle bir geziye katıldığım için kendimi şanslı hissediyorum. Benim içinde bu gezinin en orijinal tarafı daha önce bilmediğim, görmediğim bu coğrafyayı tanımak oldu. Adeniz coğrafyası ve ikliminden farklı bir coğrafyaydı. Nurhak'taki Cemevi ziyareti de çok güzel bir deneyim oldu. Geziye katılan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Bu tür gezilerin devamını bekliyorum.

Sinan El: Hep okuruz, duyarız ama görmek bir başkadır diyoruz. Yeni kültürler, yeni coğrafya”¦ Hemen yanımızda, kendi şehrimizde hala görmediğimiz yerler var. Yaşadığımız şehrin güzelliklerini tanımak çok güzel. Farklı insanlarla bir arada olmak ve birlikte hareket etmek de çok güzel. Bu geziye eşimle birlikte katıldım. Bu da benim için gezinin en güzel taraflarından biriydi. 

Ayşenur El: Çok güzel bir geziydi. İlk defa böyle bir geziye katılıyorum. Güzel geçti, görmediğim yerleri gördüm. İyi ki bu geziye katılmışım diyorum. Teşekkür ederim.

Fatma Köşk: Çok memnun oldum. Eşim, kızım ve arkadaşlarla birlikte çok güzel bir gün geçirdim. Bu tür gezilerin devam etmesini diliyorum. 

Hatice Köşk: Benim içim faydalı bir Pazar günü oldu. Yeni  insanlar tanıdım. Pazar gününü evde tv başında geçirmek yerine hem şehrimizi tanımak hem de kültürümüz hakkında bilgi edinmek çok güzeldi. Babam Mehmet Köşk başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Zeliha Çam : Çok güzel bir gündü, çok mutlu oldum. Bu tür etkinliklerin sık sık yapılmasını diliyorum. En çok Cemevi ziyaretinden etkilendim.  Alevi kültürü hakkında bilgi edinmek güzeldi. Teşekkür ediyorum.

Oğuz Paköz: Geziden daha çok gezmek güzel, görmek güzel”¦ Arkadaşlarla birlikte olmak güzel. Bir tatil gününde akşama kadar birlikte olup barışı, kardeşliği, dostluğu pekiştirmek güzel. Ben bu coğrafyaları tanıyorum. Ama tanımayan arkadaşlarla birlikte olmaktan ve yeniden keşfetmekten de mutluyum.  Bu tür etkinliklerin devamını diliyorum.

Oğuz Paköz'ün Eşi: Ben de çok memnun kaldım.  Arkadaşlarla birlikte zaman geçirmek ve yeni yerler  tanımak çok güzeldi. Teşekkür ediyorum.

Naim Paksoy: Bilsek adına düzenlediğimiz bu kültür ağırlıklı gezi çok verimli oldu. İçmedeki güzellikler, ilk defa gördüğüm Nurhak'ta yaşadıklarımız çok etkileyiciydi. Bu tür gezilerin artarak devam edeceğini umuyorum. Geziye katılan herkese teşkkür ediyorum.

Bünyamin Hoca: Gezmek ömürden değilmiş. Bu gezileri özellikle içmeler değişik oldu, çok sakin bir zamana denk geldi. Ekinözü'nde geçen zaman çok harikaydı. Nurhak'taki cemevi etkinliği de çok etkileyiciydi. İlk defa bir cemevi gördüm. Farklı inançları kaynağında görmek bizim için çok eğitici oldu. Birbirimizi tanıdmaya ve anlamaya çalıştık. Gönül rahatlığıyla tamamladığımız bir gezi oldu. 

Fatma Eren: Böyle bir grupla gezmek çok güzeldi. Yeni coğrafyalar tanıdık. Yeni yerler gördük. Bu güzel ekiple her zaman bu tür kültür gezilerine gitmek isterim.

Mehmet Köşk: Güzel yorucu bir gezi oldu. Ama yorucu olduğu kadar da öğretici bir geziydi. Görmediğimiz, tanımadığımız belki de bundan sonra görme fırsatı bulamayacağımız yerleri gördüki gezdik. Bunların içinde özellikle Ekinözü ve Nurhak'ta geçirdiğimiz zaman çok güzeldi. Bizim için iyi bir tecrübe oldu. Farklı yerleri, farklı kültürleri tanıma fırsatı yakaladık. Bundan sonra da Maraşımızın görmediğimiz, tanımadığımız yerlerine ziyaretlerde bulunabiliriz. Gelecekte yeni programlar yapmayı planlıyoruz.

Harun Kadıoğlu: Çok kültürlü bir toplulukla böyle bir gezide olmak çok güzeldi. Açıkçası kültür, bilgi, görgü açısından bu kadar donanımlı bir gezi olacağını düşünememiştim. Arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Ortam da çok güzeldi. Gittiğimiz, gezdiğimiz yerler çok güzeldi. İnşallah diğer gezilerde de sizlerle birlikte olmak isterim.

Duran Doğan: Güzel bir gezi oldu. İdari olarak Maraş'a dahil olan ama coğrafi ve doğal olarak Maraş'a dahil olmayan yörelerimizi gezdik. Maraş'ın her coğrafyası farklı güzellikte. Bundan sonra da önce Maraş'ımızın diğer güzellikleri başta olmak üzere, komşu illere de kültür gezileri düzenlenmesini istiyorum.  Abdurrahim Karakoç'un, Bahattin Karakoç'un yaşadığı yerlerde bulunmak oraların havasını teneffüs etmek de çok güzeldi. 

Şevval Nur Çam: Çok güzel bir gezi oldu.En çok balık yediğimiz yeri sevdim. Hayatımda ilk defa balık tuttum. Suda yüzen ördekler de çok güzeldi. Bol bol fotoğraf çektim. Yeni arkadaşlarım oldu. Bir de Kafsad Derneğine üye oldum. Büyüyünce fotoğrafçı olmak istiyorum.