İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye şirketlerinin sermaye arttırımı konusunun tartışıldığı meclis toplantısında, “Taşeronla mücadelede Türkiye’ye örnek olduk. Bugün ödediğimiz paraların büyük bölümü Büyükşehir Belediyesi’nin, ESHOT’un, İZSU’nun ihaleye çıktığında verdiği para ile toplu sözleşmeyle şirketlerden aldığı hak arasındaki zarardır.” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ocak ayı olağan toplantısının ikinci oturumunda konuşan Başkan Kocaoğlu, belediye şirketlerinin sermaye arttırımına yönelik eleştirilere cevap verdi. Her sermaye arttırımında aynı konuşmaların yapıldığını söyleyerek, “Zarar eden şirketler var. Bu şirketler zarar ettiği zaman tabii ki muhalefet, ister istemez eleştiri hakkını kullanacak.” dedi. Belediye şirketlerinin zararlarının “kamu görevi zararı” olduğunu ifade eden Kocaoğlu, “Bir düzen var, daha doğrusu düzensizlik. Güya hukuk var, daha doğrusu hukuksuzluk. İstihdam politikası her bakımdan çürümüş bir ülkede yaşıyoruz. Şu partiyi, bu partiyi ya da iktidarı suçlamıyorum, genel olarak konuşuyorum. Her sene işçiler için ihaleye çıkıyoruz, ihaleyi kim alacak diye bakıyoruz. İşçiler taşerona gitmesin, sendikal haklarını verelim diye kurulmuş şirketlerimiz var. Bu şirketlerde çalışan işçilerimizin, bizim nazarımızda belediye elemanlarından farkı yok. Her platformda Türkiye’nin üretebilmesi için, 77 milyon insanın yaşam standartını yükseltecek üretimi ve ihracatı yapması için istihdam politikasının yeniden düzenlenmesinin, performans ölçümünün mutlaka ülkeye gelmesinin şart olduğuna inanıyorum. Belediye bir kâr müessesesiyse, geriye dönüşü olmayan yatırımlar yapmayacaksa o zaman belediyelerin vergiden pay almaya ihtiyacı yoktur. Niye her yıl biz vergi topluyoruz? Çünkü kamu hizmeti yapıyoruz. Geriye dönüşü olmayan yatırımlar yapıyoruz. İZFAŞ’ın zarar etmesi hiç önemli değildir. İZFAŞ bugün İzmir’in hizmet sektörüne 1 milyar TL’ye yakın iş imkanı yaratmaktadır.” dedi.

'ULAŞIMDA ZARARIMIZ ANKARA İLE AYNI'

Ulaşımda yaşanan zarara da değinen Başkan Kocaoğlu, “Melih Bey ile telefonda konuştuğum için ulaşımdan dolayı zararını biliyorum. Ulaşımda zararlarımız Ankara ile aynıdır. Ankara da İzmir de üç aşağı beş yukarı 400 milyon TL zarar ediyor. Ankara’da ciddi halk otobüsü var ama İzmir’de bir tane bile yok.” diye konuştu.

Daha sonra yapılan oylamada, belediye şirketlerinden Ege Şehir Planlama A.Ş. için 996 bin 725 TL, İZFAŞ A.Ş. için 19 milyon 706 bin 730 TL, İZENERJİ A.Ş. için 9 milyon 90 bin 743 TL, ESHOT’un İZENERJİ A.Ş. içerisindeki payının korunabilmesi için de 146 bin 772 TL sermaye arttırımına gidilmesi kabul edildi.