Kurban Bayramının yaklaşmasıyla İzmit’te kurulan Modern Kurban Satış alanında kurban pazarlıkları sürüyor. Pazarın en büyük kurbanı olan 1 ton civarındaki “Paşa” adlı dana 17 bin TL’ye alıcı bekliyor.
Kocaeli’nin İzmit ilçesinde İzmit Belediyesi tarafından Alikahya Mahallesinde 6.1 milyon TL’ye yaptırılan Modern Kapalı Kurban Pazarı’nda kurban satışları devam ediyor. Kurban bayramına 1 hafta kala hareketliliğin arttığı pazarda Erzurum’dan getirilen 1 tona yakın ağırlığıyla satıcısının 17 bin TL istediği "Paşa" adlı dana ise alıcısını bekliyor. Satışların henüz beklenen seviyede olmadığını söyleyen besiciler de son gün fiyatların düşeceğini bekleyen alıcıları uyararak fiyatların düşmeyeceğini belirttiler.
Satış alanlarının tamamının dolu olduğu kurban pazarında başta İzmit olmak üzere Kars, Van, Iğdır, Artvin, Ağrı, Muş, Erzurum, Yozgat, Bolu, Afyon, Tokat, Amasya ve Sakarya, illerinden getirilen kurbanlıklar satışa sunuluyor. Fiyatların büyükbaş hayvanlarda 6-15 bin TL, küçükbaş hayvanlar ise 800 ile 2 bin 500 TL olduğu kurban pazarında alıcılar ile satıcılar arasındaki pazarlıklar ise kıyasıya sürüyor.
Kocaeli’de satış yapmalarına rağmen istanbul’daki kurban alıcılarını pazara davet ettiklerini söyleyen besici Serkan Moğoltay, “Sene boyunca bugün için hayvanlarımızı hazırladık. Kars yöresinden hayvanlarımız. Nasip olursa hayvanlarımızı satmaya geldik. Kocaeli halkına hizmet etmeye geldik. Bu senenin en güzel yanlarından biri de mezbahanın çok yakın olması. Yani kurbanını buradan alanlar 10 adım sonra mezbahanede kurbanını kesip gidecek” dedi.
Bu sene Kocaeli alıcısından çok İstanbul alıcısını beklediklerini söyleyen Moğultay, “İstanbul’da 4-5 saatte kurban pazarına ulaşma sıkıntısı var. Mezbaha sıkıntısı var ama Kocaeli’de bu sıkıntı yok. Otabandan gelecek, Köseköy gişelerden girecek, direk modern Pazar alanına gelecek. Kurbanını buradan aldıktan sonra arkadaşlar kurbanı mezbahaya hemen çekiyor, 200 TL’ye yani nakliye parasına hayvanı kesecek, 4 parça yapılacak verilecek” diye konuştu.
Kurban fiyatlarından da bahseden Moğultay, “Öyle bahsedildiği gibi pahalı değil. Şu pazarda inanınki 7 kişinin 6 bin TL’ye keseceği hayvan da var, 12,5 bin TL’ye de hayvan var. Yani bugün kasaptan aldığın etten kilo başına 10 TL aşağıya hayvan kesiyorsun. Hayvan pazarı ve mezbaha çok modern görünse de hayvanlar çok hesaplı” şeklinde konuştu.
Pazarda veteriner, sağlık, İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin sürekli hayvanları kontrol ettiklerini belirten besiciler, kurban alıcıların İzmit kurban pazarına davet ettiler.