Tokat’ta, "Küçük Sanayicilerin Büyük Ortaklığı Projesi" çerçevesinde 12 milyon 500 bin euroluk atölyede makine ve ekipmanların kurulumuna başlandı.
Tokat’ta 2009 yılında AB’ye sunularak kabul edilen "Küçük Sanayicilerin Büyük Girişimi Projesi" kapsamında sanayi sitesinde 3 bin 120 metrekare kapalı alanda mobilya, otomotiv ve metal sektörünün hizmetine sunulacak olan atölyelerde makine montaj işlemleri başladı. Küçük Sanayi Sitesi’nde otomotiv ve mobilya sektörüne hizmet verecek olan makine ve ekipmanların kurulumu yüzde 90 oranında bitti. Metal atölyelerine kurulacak olan makinelerin ise ihale sonrasında alımı yapılarak montajının yapılacağı kaydedildi.
“Mobilya, otomotiv ve metal işleri sektöründe bölgede böyle bir atölye yok"
Türkiye’de projenin bir ilk olduğunu ifade eden Tokat Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Fehmi Çankaya, ağaç, metal işlerinde Tokat’ta ve bölgede olmayan makineler esnafın kullanımına sunulacağını söyledi. Küçük esnafın büyümesi için kurulacak olan atölyelerin bir fırsat olacağını ifade eden Başkan Çankaya, bu tesislerin esnafın kendi iş yeri olacağını kaydetti. Hedeflerinin yılbaşında tesisi tam olarak faaliyete geçirmek olduğunu ifade eden Başkan Çankaya, “Sadece Tokat için değil bölge için bir kazanç olacak. Mobilya, otomotiv ve metal işleri sektöründe bölgede böyle bir atölye yok. Bu kadar kapsamlı makinelerin bir arada olduğu atölyemiz Türkiye’de sayılı atölyelerden birisi oldu. Metal işlerindeki makinelerimizin ihalesi bitti, bayramdan sonra gelmeye başlayacak. Otomotivde montaj işlemleri bitmek üzere. Mobilya bölümünde ise 18 makinenin montajı tamamlanmak üzere. Tesis içinde ayrıca 25 kişilik bilgisayarlı eğitim sınıfımız var” dedi.
12.5 milyon euroluk tesisin yüzde 100’ü hibe
Tesisin maliyetinin 12 milyon 500 bin euro olduğunu ifade eden Başkan Çankaya, “Yaklaşık 40 milyon liralık tesisin yüzde 100’ü hibe. Geri dönüşümü ödemesi yok. Yüzde 75’i AB’den yüzde 25’ide bakanlık tarafından finanse ediliyor. Anahtar teslimi tamamen hibe. Bizden sadece sekretaryası ihale katılım bedelleri ve Ankara’ya gidiş gelişlerle ilgili ödememiz oldu. Bunun dışında kooperatif ve esnafımızdan bir kuruş para çıkmadı. Bu makamlarda oturuyorsak bu makamlara bir şey katmamız lazım. Bir katkımız olmuyorsa bu makamlarda oturmamamız lazım. Biz bu düsturla yola çıktık. Böyle bir tesisi Tokatımıza esnafımıza kazandırdık. Kar amacı olmayan maliyetine iş yapan bir tesis olacak. Bundan dolayı çok mutluyuz. Burası vatandaşın malı olarak hizmet verecek. Türkiye Cumhuriyeti’ne de böyle bir katkı sağladığımız için ayrıca bir mutluluk duyuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.