Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta, ekonomik büyümenin sürekli gerilediğini ifade ederek, "Bu eğilimin devam etmesi durumunda 2015 yılı büyümesi yüzde 2’nin altında kalacak." dedi.

7 Haziran 2015 milletvekilliği seçimlerinde MHP'den milletvekilliği için görevinden ayrılan Erhan Usta, 2014 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre aylık ortalama yüzde 0,7 azalan sanayi üretim endeksindeki gerileme Ocak ayında da sürdüğüne dikkat çekti.

Kapasite kullanım oranı da Şubat ayında, hem geçen yılın aynı ayına göre hem de bir önceki aya göre, yüzde 0,5 puan azaldı. Ekonomik güven endeksi Ocak ayındaki yüzde 0,5 gerilemenin üzerine Şubat ayında da yüzde 2,6 azaldı." diyen Usta, "TÜİK Tüketici Güven Endeksi mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,4 azaldı. Ülkede tasarrufu artırma ihtiyacı hayati önem taşırken güven endeksinin alt kalemlerinden biri olan tasarruf etme ihtimali yüzde 17,5 azaldı." dedi.

İmalat Sanayii Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI)'nin de ocak ayında yüzde 50’nin altına indiğini hatırlatan Usta, buna karşın işsizlik oranının Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre 1,3 puan artarak yüzde 10,9’a yükseldiğine ve son yedi ay ortama işsizlik oranının yüzde 10,4 olarak gerçekleştiğine dikkat çekti. Şubat ayında 0,71 olan aylık TÜFE artışının, 12 aylıkta yüzde 7,55 olarak gerçekleştiğine vurgu yapan Usta, şu açıklamayı yaptı: "Ocak ayındaki azalmanın arkasından Şubat ayında da TİM verilerine göre Şubat ayında ihracat yüzde 13 azaldı.
İthalattaki daralma da büyümenin çok düşük gerçekleşeceğine ilişkin öncü bir gösterge.
Ödemeler dengesinde net hata ve noksan kalemi son beş aydır negatif gerçekleşti. Diğer bir ifadeyle kaynağı belirsiz sermaye çıkışı yaşanıyor. Bu, ekonomide ciddi bir güven erezyonuna işaret ediyor."