Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2016 yılında yüzde 6,6 ile yüzde 8,4 aralığında orta noktası yüzde 7,5, 2017 yılı sonunda ise yüzde 4,3 ile 7,7 aralığında orta noktası yüzde 6 gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2016 yılının üçüncü enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, “Enflasyonu düşürmeye kararlı ve odaklı bir politika duruşu altında enflasyonun yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağı 2016 yılında yüzde 7,5’e, 2017 yılında ise yüzde 6’ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2016 yılında yüzde 6,6 ile yüzde 8,4 aralığında, orta noktası yüzde 7,5, 2017 yılı sonunda ise yüzde 4,3 ile 7,7 aralığında, orta noktası yüzde 6 gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.
"Nisan enflasyon raporu sonrası dönemde Türk Lirası dalgalı seyir izlerken petrol fiyatları bir miktar yükseldi" diyen Çetinkaya, şunları kaydetti:
"İthalat fiyatları ise Nisan tahminlerimize oldukça yakın seyir izledi. Önümüzdeki dönemde TL cinsi ithalat fiyatlarının önceki rapor dönemine kıyasla daha yüksek olacağını öngörüyoruz. Ancak yılın ikinci yarısında iç talepteki ılımlı seyre bağlı olarak gelişmenin enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Yakın dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen yukarı yönlü hareketlenme tütün fiyatlarındaki ayarlamalar Temmuz ayında enflasyonun belirgin bir şekilde yükselmesine neden olacaktır. İlerleyen dönemde ise gıda fiyatlarında aşağı yönlü bir düzeltme yaşanacağını öngörüyoruz. Ayrıca kısa vadeli çekirdek enflasyonda bir önceki rapora kıyasla yıl genelinde daha ılımlı bir seyir bekliyoruz. Tütün fiyatlarındaki artışın 2016 yıl sonu enflasyon tahminini önceki rapora kıyasla yükselteceği etkide bulunacağını ancak temel enflasyon eğiliminde gözlenen iyileşme ve iktisadi faaliyetlerindeki gelişmelerin bu artışı telafi edeceğini tahmin ediyoruz. Bu değerlendirmeler ışığında 2016 ve 2017 yıl sonu tüketici enflasyon tahminlerini de değiştirmemiş bulunuyoruz."