Şekerleme ve çikolata sektörünün önemli oyuncularından Elvan, 30 milyon dolar yatırımla kurduğu 3 yeni tesisle kapasitesini yüzde 200 artırdı. Türkiye’nin ilk ambalajlı waffle üretim hattını kurdu. Ayrıca yaptığı Ar-Ge çalışmaları sayesinde yenilikçi ürünlerle ihracat kilo değerini 5 dolar seviyesine çıkarmayı başardı. Türkiye'nin genel ihracatında kilo değeri 1,5 dolar civarında seyrediyor.

Elvan Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, Ekim 2014’te satın aldıkları Sakarya’daki Balaban Gıda bünyesinde yaptıkları 3 yeni tesisi basın mensuplarına tanıttı. İçinde Türkiye’nin ilk ambalajlı waffle ve fondante üretim hatları bulunan bu 3 yeni tesis ile 1 yıl dolmadan kapasitelerini yüzde 200 artırmayı başardıklarını vurgulayan Kadiroğlu, bu sayede son yıllarda özellikle gençlerin beğenisini kazanan waffle'ın da Elvan ile artık yerli ürün olduğunu kaydetti. Kadiroğlu, “Bir Hollanda-Belçika klasiği olan Caramel Waffle’ı Türkiye’de ambalajlı olarak ilk biz üretmeye başladık. Farklı çeşit ve boyutlarda üretim yapabilen tesisimizle özellikle gençlerin favorisi olacağız. Çünkü çay ve kahve keyiflerine lezzet katacak bu ürünü damak tadımıza uyarladık.” dedi. Talebe göre yeni waffle tesisleri de kuracaklarını anlatan Hidayet Kadiroğlu, “Kısa sürede Türkiye’den Avrupa’ya yapılan kruvasan ihracatının yüzde 80’ini tek başımıza gerçekleştirir olduk. Kruvasanda olduğu gibi waffleda da Türkiye’yi üretim üssü yapacağız” diye konuştu. Elvan, geçen yıl tek hat üzerine dünyadaki en büyük kruvasan tesisini Eskişehir’e kurarak adından söz ettirmişti.

FONDANTE'Yİ VİTRİNE ÇIKARIYOR

Sakarya’daki yerlerinde yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımla 3 yeni tesis kurduklarını belirten Kadiroğlu, ilk tesiste waffle, ikincisinde Türkiye için yine bir ilk olan Fondante markasıyla ikramlık ürün, üçüncü tesiste de gofret ürettiklerini aktardı. Yenilikçi bir lezzet olan Fondante'nin ne şeker ne de çikolata sınıfına girdiğini kaydeden Kadiroğlu'na göre Fondante, hafifliği ve lezzeti ile bu Ramazan'ın vaz geçilmez ikramı olacak. Kadiroğlu, “Ne çikolata ne de şeker, her ikisinin karışımı olan yeni bir lezzet olarak tanımlanan Fondante ile ikramlık pazarını hareketlendirmeyi planlıyoruz. Sütlü ve karamelli olmak üzere farklı seçenekleri olan bu ürün Türkiye’de ilk kez bu bayramda raflara giriyor.” diye konuştu.

EN BÜYÜK ŞİRKETLER LİGİNDE 243 BASAMAK BİRDEN ÇIKTI

Çikolata, şekerleme sektörünün en büyük kuruluşlarından biri olan Elvan Group, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında büyük bir sıçrama gerçekleştirdi. Bir önceki yıl ikinci 500 listesinde 41. sırada olan Elvan, 2014 verilerine göre 243 basamak birden yükselerek lig atladı ve ilk 500 listesinde 298. sıraya yerleşti. Elvan Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “Söz konusu sıralama sadece İstanbul ve Eskişehir üretimden satışlarımızın bir yansıması. Yükselişin bu denli hızlı olması, 2014 yılında doğru işler yaptığımızın bir göstergesi. Balaban satın alması ve Sakarya’da yaptığımız yenilikçi yatırımları da dahil ettiğimizde Elvan Grubu 150 ile 200 bandına yerleşiyor. Önümüzdeki yıllarda Türkiye ve dünyada zirveye yolculuğumuz sürecek” diye konuştu.

Temeli 1952’de Zeytinburnu’nda küçük bir şekerci dükkanıyla atılan Elvan, günümüzde bir şirketler grubuna dönüşmüş durumda. Elvan Grubu’nun ihracat şirketi Intersweet, 2014’teki performansıyla sektöründe ihracat şampiyonu oldu, İstanbul İhracatçılar Birliği (İİB) tarafından ödüllendirildi. Elvan Grubu, dünyanın en büyük şekerleme firmalarını sıralayan Candy Industry Global 100 listesine girebilen 3 Türk firmasından birisi. Ayda 30 milyon adet üretim kapasitesi var. Grubun Sakarya dışında İstanbul, Eskişehir, Manisa ve yurtdışında Mısır'da fabrikası var. Yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Yıllık cirosu 250 milyon dolardan fazla. 130 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Şirketin İstanbul’da kurduğu Ar-Ge merkezi, sektörde ilk olma özelliği taşıyor.