İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Durham Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Konferansı İstanbul Bayrampaşa TITANIC Business Hotel’de başladı.
1-3 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan kongrede, İslam Ekonomisi ve Finansı alanında çalışan akademisyen, uygulayıcı ve araştırmacıların bilimsel çalışmalarının teşvik edilmesi, işbirliklerine imkan sağlanması ve ilgili literatürün geliştirilmesi amaçlanıyor. Kongre, bu alanda Türkiye’de gerçekleştirilen iki büyük bilimsel etkinliğin ortaklaşa yapılacak olması yönünden de büyük önem taşıyor. İlk ikisi Sabahattin Zaim Üniversitesi tarafından yapılan Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansıyla, birincisi Sakarya Üniversitesi tarafından önceki yıl gerçekleştirilen Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Kongresi birlikte icra edilerek bu alanda önemli bir işbirliği sağlanmış olacak.
"Ekonomide yeni paradigmalara ihtiyaç var"
Kongreye ev sahipliği yapan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi(İZÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, önceki hafta Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı yaz okulunu gerçekleştirdiklerin söyleyerek, yaz okuluna, Amerika’dan İngiltere, Malezya’dan Mısır’a kadar birçok ülkeden araştırmacılar, hocalar ve öğrenciler katıldığını dile getirdi. Ardından gerçekleşen kongreye de dünyanın dört bir tarafından katılımcı olduğunu belirten Bulut, özellikle ekonomi alanında yeni paradigmalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Kongrede özellikle son yıllarda Türkiye’nin bölgede artan önemine de dikkat çekeceklerini belirten Bulut, "İslam Ekonomisi ve Finansı Kongresinde özellikle son yıllarda Türkiye’nin bölgede artan önemi ve dünyada yaşanan global gelişmelere bağlı olarak yani sosyal, siyasal ve ekonomik krizler gibi artık alternatif paradigmalar ve çözüm arayışları konusunda bir eğilim söz konusu. Biz kongrede özellikle bu konuları tartışacağız. Kongrenin başarılı geçeceğini ümit ediyorum. Başta ülkemiz ve yakın bölgemiz olmak üzere insanlık için daha güzel bir gelecek olduğuna inanıyoruz, bu kongre buna hizmet edecektir" dedi.
"Kapitalizm en büyük krizini yaşıyor"
Finance National Time’da bir makale okuduğunu bu makalede kapitalizmin büyük bir kriz yaşadığını söyleyen Bulut, sözlerine şöyle devam etti:
"Kapitalizmin yaşadığı krizin nedeni faizlerin sıfır olması yani dünya ekonomisi sıfır faize gitmiş durumda ve bunu liberal düşünürler kapitalizmin sözcüleri kapitalizmin en büyük krizi olarak görüyorlar. Faizsiz ekonomi dünyanın bazı bölgelerinde de negatif faiz söz konusu, dolayısıyla faizsiz ekonomiye tabii olarak dünya gitmiş durumda. Biz İslam Ekonomisi ve Finansı derken aslında sıfır faizli bir ekonomiyi ön görüyoruz. Tabi uluslararası global sistemi de unutmadan bir kenara koymadan yani uluslararası sistemin ürettiği eşitsizlikleri, sömürü düzenini her boyutuyla yeniden tartışmak gerekiyor. İşte biz bu kongrede Türkiye merkezli İstanbul’un da özellikle bu bağlamda İslami Finans Merkezi olmasını istiyoruz ve İstanbul Sabahattin Zaim üniversitesi olarak açtığımız merkezlerle, lisansüstü programlarla, yaptığımız kongrelerle eğitim alanında Akdemia’nın dikkatini çekmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda Türkiye’nin önemli hedefleri var 2023, 2053 ve 2071 hedefleri mesela. Türkiye bu hedeflere özellikle İslam dünyasındaki gelişmelere de bağlı olarak eğer İstanbul İslami Finans Merkezi olursa daha fazla İslami sermayenin İstanbul’a gelmesiyle yatırımlar, istihdam ve büyüme artacak böylece Türkiye yakın çevresiyle büyük bir entegrasyona kavuşmuş olacak ve Türkiye bu coğrafyanın en önemli, öncü ve güçlü ülkesi olarak dünyada daha güzel günlerin doğması için öncülük edecektir."
Konferansa Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Borsa İstanbul, SESRIC ve Türk Hava Yolları sponsor olarak destek veriyor.