Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları(TCDD) 6. Tesis Müdürlüğü'nde geçici işçi olarak çalışanlar yıllardır hizmet vermelerine rağmen emekli olamamanın ve kadro alamamanın sıkıntısını yaşıyor. TCDD'de 43 yıldır geçici işçi olarak çalışan 62 yaşındaki Salman Karayapı, 5 yıl sonra emekli olmanın hayalini kuruyor. Yılda; 6 ay çalışıp, 6 ay işsiz kalan Karayapı, her hükümet döneminde gündeme gelen kadroyu hak etmemeleri için 180 gün yerine 174 gün çalıştırıldıklarını bu nedenle kadro alamadıklarını iddia etti.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) her bölgesinde 1972'den beri geçici işçi olarak çalıştığını belirten Salman Karayapı, yıllardır kadrolu olarak emekli olmanın hayali ile yaşadığını söyledi. 43 yıl önce TCDD'de işe başladığını belirten Salman Karayapı, bugüne kadar 26 hükümetin kurulduğunu belirterek, ömrünün, verilen sözleri beklemekle geçtiğini söyledi. Salman Karayapı, bir ümitle kadrolu olmayı beklerken başka işe girmediğini belirterek, en son 2007 yılında 200 bin geçici işçi için kadro çalışmaları yapıldığı dönemde heveslendiğini ama heveslerinin kursaklarında kaldığını söyledi. 11 torun sahibi Salman Karayapı, “Yaşarsam ancak 5 yıl sonra emekli olacağım. Benim yaşımdakiler torun seviyor, ben halen emekli olmak için çalışıyorum” şeklinde tepki göstererek kadro istediğini belirtti.

"KADRO HAKKI ALMASINLAR DİYE 174 GÜN ÇALIŞTIRIYORLAR"

Hükümetin TCDD geçici işçileri sorununu çözmediğini belirten Necip Ersöz, her seçim öncesi verilen vaatlerin, seçim sonrasında unutulduğunu söyledi. Ersöz, her yıl 6 ay çalışıp, 6 ay işsiz kaldıklarını, kadroyu hak etmemeleri için de 180 gün yerine 174 gün çalıştırıldıklarını dile getirdi. Ersöz, 180. günde 1 saat dahi çalıştıkları zaman kadro hakkı elde edileceği için 180 günü tamamlatmadan işlerinin bitirildiğini ifade etti.

"EMEKLİ OLMADAN YAŞ HADDİNDEN İŞTEN ÇIKARILACAĞIZ"

57 yaşında olduğunu belirten Necati Güllü de yaş haddinden dolayı 58 yaşından sonra emekli olmadan işten çıkarılacağını ifade etti. Güllü, birkaç işçinin dışındaki, geçici işçilerin 50-55 yaşın üzerinde olduğunu belirtti. Güllü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Başbakanlığa aday olduğunda geçici ismi duymak istemediğini belirterek, “Başbakan oldu, Cumhurbaşkanı oldu, biz halen geçiciyiz. Cumhurbaşkanı oldu, gücü yetmiyor mu?” diyerek tepkisini dile getirdi.

"SİGORTADAN SAYILAMAYACAĞI İÇİN RAPOR ALAMIYORUZ"

Demiryollarında çalışırken kolu kırılan Ahmet Kılıç da, sigorta gününe sayılmayacağı için rapor alamadığını belirtti. 40 yıldır TCDD’de çalıştığını ve emekli olmak için 800 günü kaldığını belirten Ahmet Kılıç, “Bizden geçti. Bari genç olan arkadaşlarımıza sahip çıksınlar. Hepsi kira da, çoluk çocuk sahibi gençlere kadro versinler.” dedi.

"İŞSİZLİK MAAŞI ALAMIYORLAR"

1976 yılında işe girdiğini belirten Abuzer Sevim ise bütün partilere seslenerek, kadro istedi. 40 yıldır TCDD’de çalıştığını vurgulayan Sevim, her ay sigortaya giriş, çıkış yapıldığından dolayı 6 aylık çalışmada da 180 günü tamamlayamadıkları için kadro hakkı elde edemediklerini söyledi. Sevim, sürekli iş olmadığından dolayı kadro hakkı elde edemedikleri gibi, işsizlik maaşından da faydalanamadıklarını söyledi.

Demiryolları Sendikası'nın geçici işçiler temsilcisi Kalender Fıstık da konu ile ilgili bilgi vermekten kaçındı. Fıstık, bu işlerin kendilerini aştığını belirterek, yeni çalışma ile işsizlik maaşının ödenme ihtimali olduğunu iddia etti.