Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, gün geçtikçe kabaran elektrik ve su faturalarının, sosyal devlet ilkesine kökten aykırı olduğunu söyledi. Elektrik faturalarında ciddi oranda vergi alındığını belirten Aslan, "Normalde 46 liralık bir elektrik faturasına, 25 liraya yakın vergi yükü nedeniyle 71 lira ödüyoruz. Yani bir faturanın yüzde 60’ına yakınını vergi oluşturuyor. Bu haksızlıktır, zaten yoksullaşan insanların daha fazla taşıyabileceği bir yük değildir." dedi.

Sosyal devletin, zorunlu tüketim harcamalarında özellikle dar ve sabit gelirlileri koruyup kollaması gerektiğini, elektrik, su ve ekmeğin bunlar arasına girdiğini kaydeden Aslan, konutlarda kullanılan elektriğink fiyatının, sanayidekine göre düşük tutulmasının ya da gece gündüz farkı uygulanmasının tek başına yeterli olmadığının altını çizdi. Sarfiyat tutarına KDV, katılım ve tüketim vergilerinin dahil edilmemesi gerektiğini belirten Hüseyin Aslan, "Pırlantadan KDV alınmazken kitaptan, tüpten, ekmekten, sudan, elektrikten KDV alınması büyük haksızlık. Sosyal adalete aykırı bir anlayış. Bugün ülkede 22 milyon yoksul var, 9.5 milyon kişinin de eline sadece ayda 350 lira para geçiyor." şeklinde konuştu.

‘SORMA VER’ VERGİSİ

Hemen her vatandaşın, evine gelen elektrik faturasını inceleyerek haksızlığın boyutunu bizzat tespit edebileceğini ifade eden Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, şunları söyledi: “Tüketim tutarı 46.45 lira olan fatura, dağıtım bedelinden enerji fonuna, personel hizmet bedelinden TRT payına birçok kalemle birlikte 71.30 lira oluyor. Yani cebimizden 24.85 lira fazladan para çıkıyor. Bu, yüzde 60’a varan vergi demektir. Bu haksızlıktır, ek bir yüktür ve daha da yoksullaşan insanların taşıyabileceği bir yük değildir. Kaldı ki Doğu ve Güneydoğu'nun birçok kentinde elektrik faturası ödenmediğini, bunun da yine faturasını ödemek zorunda kalan illerdeki vatandaşlara ödetildiğini biliyoruz. Bu sürdürülebilir bir tablo değildir."