Türk deri sektörüne yenilikçi, genç, vizyon sahibi tasarımcılar kazandırmak amacıyla Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen 5. Deri’n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışması’nda finalistler belli oldu. Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Deri Tanıtım Grubu’nun da destek verdiği yarışmaya başvuran 44 tasarım dosyasından 10 tanesi seçilirken başvuran 24 deri mühendisinden de 10’u finale kaldı.

Deri’n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışması’nda bu yılki ana temanın "Lüks" olarak tespit edildiğini belirten Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, Türkiye’deki deri endüstrisinin tasarım ve üretim kalitesini simgeleyen ürün kimliğini desteklemeyi hedeflediklerini kaydetti. Türkiye’de üretilen derilerin kullanım olanaklarını arttırmayı amaçladıklarını ifade eden Galiko, “Türkiye’deki deri sektöründe uygulanabilir özgün fikirleri geliştirmek, genç yeteneklere destek vererek uzun vadede ülkemizdeki deri sektörüne katkıda bulunmalarını sağlamak, deri sektörüne eleman yetiştiren üniversitelerin birbirleriyle ve deri sektörüyle işbirliğini sağlamak istiyoruz.” diye konuştu.

‘YARIŞMA MARKA HALİNE GELDİ’

Yarışmaya Başkent Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Işık Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi’nden tasarımcılar başvurdu. Yarışma Komitesi Başkanı Erkan Zandar, Türkiye genelinde marka haline geldiğini, dört bir taraftan başvuran tasarımcılarla bu ülkede deri mühendisi yetiştiren tek fakülte olan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin güzel bir ekip çalışması yürüttüğünü kaydetti. Yarışmanın temasına da değinen Zandar, “Lüks, günümüzde anlamını ve gücünü kaybetti. Seri üretime ve aynılaşmaya karşı, lüksü lüks yapan kavramları 5. Deri’n Fikirler Yarışması'nın odağına koyduk. Buna göre tasarlanacak ürünlerde, yarışmacıların lüks kavramının altını dolduran evrensel kuralları dikkate alması gerekiyor. Yarışmacılardan istediğimiz, detaylı el işçiliğini kaliteli hammaddeyle buluşturmaları, dünden bugüne gelen tarihsel ve kültürel birikimi geleceğin fikirleriyle harmanlamaları ve en önemlisi, düşüncelerini özgür bırakmaları. Lüksün merkezi insandır ve insan sınırsınızdır.” şeklinde konuştu.

Finale kalan tasarımcıların eserleri, mayıs ayında düzenlenecek defilede ilk üçe girmek için yarışacak. Birinci olacak takım 8 bin, ikinci 5 bin ve üçüncü 3 bin lira para ödülünün sahibi olacak. Ayrıca genç tasarımcılara, Ekonomi Bakanlığı’nın onaylaması halinde yurtdışında eğitim imkanı da sağlanacak.