Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen dijital cüzdan uygulaması BKM Express’in kullanıcıları, 1-31 Mayıs arasında mobil cihazlardan yapacakları 50 TL ve üzeri alışverişlerin 20 TL’sini geri alacak. BKM Express, bu kampanyayla hem kullanıcılarına hem de mobil alışverişin gelişmesine destek olmayı amaçlıyor.

BKM'nin Akmerkez'deki binasında düzenlenen basın toplantısından konuşan BKM Genel Müdürü Soner Canko, kampanyadan yararlanmak, bundan sonraki mobil alışverişlerde hızlı ve güvenli ödeme yapabilmek için yapılması gerekenin App Store ya da Google Play’den dijital cüzdan uygulaması BKM Express’i ücretsiz olarak indirmek olduğunu söyledi. Cüzdandaki kartların uygulamaya kolayca eklendiğini dile getiren Canko, "Kartlarınızı yanınızda bulundurmadan kolayca ödeme yapabiliyor ve cepten cebe hızlı ve güvenilir şekilde para gönderebiliyorsunuz." dedi.

Türkiye’de e-ticaret piyasasında yüzde 17 olan mobil payın hızla arttığından bahseden Canko, "BKM Express verilerine göre bu oranın 2 yıl içerisinde yüzde 30’a kadar çıkacağını öngörülüyor. Mobil ödemeler mağaza içlerinde yaygınlaştıkça sepet tutarları da düşecek. Çok yakın bir gelecekte BKM Express işlemlerinin yarıdan fazlası mobilden yapılıyor olacak. Türkiye’de mobil ticaretin geleceğine ilişkin somut katkı sağlamak ve altyapı gelişimini desteklemek BKM olarak misyonlarımız arasında. BKM Express Mobil Alışveriş Günleri de bu amaca yönelik organize ettiğimiz aktivitelerden biri." ifadelerini kullandı.

"MAĞAZA İÇİ ÖDEMELER ARTTIKÇA SEPET TUTARLARI DÜŞECEK"

BKM olarak yalnızca internetten yapılan işlemleri değil, kartlı ödemeleri takip ettiklerinin altını çizen Soner Canko, ayrıca şu bilgileri verdi:

"Online ödemelere kıyasla kartlı işlemlerin ortalama tutarının daha düşük olduğunu görüyoruz. Örneğin kredi kartları ile ödemelerin ortalama tutarı 159 TL iken bu rakam ağırlıklı olarak mikro ödemelerde kullanılan banka kartlarında 41 TL’ye, ön ödemeli kartlarda ise 23 TL’ye kadar iniyor. Mobil ödemelerin marketler, restoranlar, akaryakıt istasyonları gibi offline dünyada kullanımının artması ile sepet tutarları daha da aşağıya gelecektir. Global pazarda bilgisayar satışları düşerken akıllı telefon ve tablet satışları hızla artıyor. E-ticaret sitelerine erişimin yarısı mobil cihazlardan gerçekleşiyor. Mobil ticaret, e-ticaretten 5 kat daha hızlı büyüyor. Bugün 300 milyar dolar olan dünya genelindeki mobil ödeme tutarının 3 yıl içinde 700 milyar doları aşması bekleniyor. Mobil ödemelerde mağaza içi ödemelerin oranı giderek artıyor. ABD’de her 3 mobil işlemden 1’i mağaza içi ödemeyken bu oranın 2017’de yüzde 50’ye ulaşması bekleniyor. Türkiye’de de online perakendede mobilin payı yüzde 17’lere ulaştı."