Senenin ilk 6 ayında mobilya ihracatı 1 milyar 100 milyon dolar oldu. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan, bu rakamı olumlu buldu ve 2015 ihracat hedeflerini de 2 milyar 600 milyon dolar olarak ilan etti.


Doğan, mobilya ihracatının ilk 6 ayına ait rakamları basın toplantısı ile açıkladı. Toplantıda ihracatta önemli aşamalar alındığını vurgulayan Doğan, şunları dile getirdi:

“Şu aşamada 1 milyar 100 milyon dolar ihracat memnun edici. Bu rakamın hedefleri yakalamada rolü olacak. 2014 itibari ile 2 milyar 400 milyon dolar olan ihracatımızı 2015’te 2 milyar 600 milyon dolara taşımayı planlıyoruz. Bu da yüzde 10 büyümeye tekabül ediyor. Biz ilke olarak yüzde 15 büyüme öngördük. Ama bölgemizde durumlar belli. Rusya ve Irak’ın siyasi sorunları malum. İran da kapılarını bir açıyor, bir kapıyor. Üyelerimizin büyük bölümünün satışları orayaydı. Üyelerimizin orada 10-20 satış alanıı vardı, şu an yok. Libya da öyle. Libya üyelerimizin ihracatında ilk 4-5 ülkeden biri idi. Ama şu an bölgede sorun var. Buna rağmen ihracatta yüzde 10 büyüme ithalatta yüzde 1 büyüme var. Bunun yanında 2023 için 10 milyar dolar hedefimiz var. Hedefi yakalamamız için tanıtım ve tasarım önemli.”

İsmail Doğan, mobilya sektörünün Ar-Ge ve inovasyona odaklanması gerektiğini belirtti. İlave olarak “Tasarıma önem vermeli, ticari olmalıyız. Marka algımızı dışarıda iyi yapmalıyız. 2023 hedeflerini yakalamak için kalifiye ürünler üretmeliyiz.” dedi.

MOSDER Genel Sekreteri Abdullah Tuğlu ise Türkiye’nin mobilya ihracatında ilk 5’i hedeflediğini bildirdi. İran’a ambargonun kalktığına işaret eden Tuğlu, “Bundan en çok faydalanacak ülke Türkiye. Türkiye bundan 2 sene evvel buralara 300 milyon dolar ihracat yapıyordu. Sonra bu rakam geriledi. Ama orada gücümüz var, önümüz açık.” ifadelerini kullandı.

Tuğlu, ticareti arttırma adına İran’a gideceğini ve oralarda temaslarda bulunacağını anlattı.

Öte yandan MOSDER gençlerin tasarımlarına önem veriyor. Bu çerçevede dernek 11. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması’nı tertip etti. 250 başvurunun yapıldığı yarışmada finale kalanlara toplam 84 bin lira ve en çok müracaatın geldiği üniversiteye 10 bin lira para ödülü verilecek. Ayrıca finale kalan projelere TPE onaylı Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi de hediye edilecek.

En çok mobilya ihracatı yapılan ülkeler ve yüzdeleri şöyle:

Ülke Oran (Yüzde)

Irak 21,9
Libya 8,7
Azerbaycan 8,3
Almanya 5,4
Suudi Arabistan 5,2
Türkmenistan 4,6
Fransa 4,1
İngiltere 2,7
Rusya 2,5
ABD 2,1