Türkiye'de en fazla nadasa bırakılan tarım alanına sahip iller arasında ilk sıralarda yer alan Yozgat'ta, tarım alanlarını ekonomiye kazandırmak ve bitkisel yağ açığını kapatmak üzere bu yıl yaklaşık 60 bin dekar alanda aspir ekimi yapılacak.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada baharın gelmesiyle birlikte mart ayının ortasından itibaren aspir ekiminin devam ettiğini söyledi. Özdemir, nadasa bırakılan tarım alanlarının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasının yanında Türkiye'nin bitkisel yağ açığının kapatılmasına da katkı da bulunmak amacıyla bu yıl ilde 60 bin dekar alana aspir ekilişinin yapılacağını kaydetti. İlde 2 milyon 300 bin dekar tarım alanının her yıl nadasa bırakıldığını belirten Özdemir, bunun Türk ekonomisine ciddi zarar verdiği gibi çiftçinin de ekim ve üretim yapmadığı tarlasına emek harcamak suretiyle gelirini düşürdüğünü ifade etti.

Yozgat bu yıl 60 bin dekar civarındaki tarım alanına aspir ekiminin yapılacağını söyleyen Özdemir, ''Bizim nadas alanımız 2 milyon 300 bin dekar civarında. Bunun 60 bin dekarı ekildi. Eğer 2 milyon 300 bin dekar alanın tamamına aspir ekimi yapılmış olursa, 200 bin ton aspir tohumu elde edilecek, bundan da yaklaşık 70-80 bin ton aspir yağı üretilmiş olacak, hayvanlar içinde 170 bin ton civarında da aspir küspesi elde edilmiş olacaktır. Nadas alanlarının değerlendirildiği takdirde, Yozgat ekonomisine yaklaşık 300 milyon lira civarında bir girdi sağlanıp bu para da çiftçimizin cebine girecektir. Türkiye'nin bitkisel yağ açığı var. Petrol ile birlikte bitkisel yağı açığımızı da yurt dışından temin ediyoruz, nadasa bırakılan alanlara ekim yaptığımızda bu para bizde kalacaktır.'' diye konuştu.

Aspir bitkisinin biyodizel ve jet yakıtının da hammaddesi olduğunu vurgulayan Özdemir, “İlde kuru tarımın yapıldığı alanlardan dekardan ortalama 100 kilo, sulu alanlardan ise dekara 300- 400 kiloya kadar ürün alınabilmektedir. Bu bakımdan ilimizde aspir ekim alanlarının artırılması durumunda bitkiyi yakıta dönüştürecek tesislerde kurulabilecektir. Almanya'da aspir bitkisinden jet yakıtı üreten bir firmanın teknik ekibi geçen yıl Yozgat'a gelerek incelemelerde bulunmuştu. Türkiye’ye yapılacak 30 milyar dolarlık yatırım inşallah ilimize yapılır. Her yıl 2 ile 4 milyar dolar bir getirisi olacak. Görüşmelerimiz devam ediyor inşallah bu firma ilimize bu yönde bir yatırım gerçekleştirir." şeklinde konuştu.

Yerköy İlçesine Bağlı Orhan Köyü çiftçilerinden Necati Özer de 30 dekar alanda aspir ekimi gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu yıl 30 dekar alanda aspir ekimi yaptım. Geçen yılda ekim yapmıştım. Bölgemizde aspir yeni yeni bilindiği için köyde ilk eken benim. Aspir konusunda her geçen yıl biraz daha tecrübe kazanarak daha bilinçli ekim yapıyoruz. Bu konuda sağolsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Bey ve personeli bizzat ekim yaptığımız tarlamıza gelerek bizleri bilgilendirdi." dedi.