Kazakistan’ın başkenti Astana’da bu yıl 8'incisi düzenlenen Astana Ekonomi Forumu başladı.
Bağımsızlık Sarayı’nda başlayan forum 20 ayrı salonda değişik başlıklar altında devam ediyor. Forumda; Uluslar arası Ekonomi, İş ve Sermaye Piyasası, Kapsayıcı Kalkınmada İnsan Kapitali, Entegrasyon ve Dünya Ekonomisi, Küresel Ekonomi, Kamu Sektöründe Hizmet Etkinliğini Etkileyen Faktörler, Kazakistan’da Yatırım İmkanları gibi konular ele alınıyor.


Orta ve küçük ölçekli yatırımcıların desteklenmesi ve bu anlamda dünya tecrübelerinin ele alındığı oturumda Güney Kore ve Türkiye modeli incelendi. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, Türkiye’nin bu alandaki tecrübesini anlattı. Türkiye’de 3.5 milyon vasfında küçük ve orta ölçekli şirketin olduğunu belirten Biçer, bu şirketlerin hepsinin KOSGEB’e kayıtlı olmadığını söyledi. Biçer, kayıtlı olmayan bazı şirketlerin devletle iş yapmak istemediğini, ya ihtiyaçlarının olmadığını yada bir şekilde devletten çekindiklerini ifade etti.


Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve Avrasya Ekonomik Komisyonu’nun işbirliği ile düzenlenen forumun da Kazakistan, Asya-Avrupa arasında özelliklede de İpek Yolu projesi ile yeni pazarların oluşturulmasında rol almak istiyor.


Forumun bu yılki konukları arasında Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Polonya eski Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski, Pakistan eski Başbakanı Şevket Aziz, Avusturya eski Başbakanı Alfred Gusenbauer , İsrail eski Başbakanı Ehud Barak, Dünya Ticaret Örgütü Başkan Yardımcısı David Shark, Avrasya Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Dmitry Pankin, 2004 yılı Nobel ödülü sahibi Finn Kydland ve Sberbank Yönetim Kurulu Başkanı Herman Gref bulunuyor.

Forum bünyesinde ayrıca Kazakistan’da yatırım imkanları ve tarım fuarı açıldı. 150 ülkededen 10 bine yakın rekor düzeyde delegenin katıldığı forum yarın sona erecek.