ABD’de emlak fiyatları yükseldiği halde, ev almanın kiralamaktan daha kârlı bir alışveriş olduğu belirtildi.

İnternetten emlakçılık hizmeti veren Trulia şirketine göre ABD’nin 100 şehrinde ev sahibi olmanın, kiralamaya göre daha avantajlı olduğu ifade edildi. Emlak şirketinin verilerine göre, ev almak, kiralamaktan yüzde 35 daha ucuz. Geçtiğimiz yıl bu fark yüzde 33 dolaylarındaydı. Ev almanın daha ucuz olmasının en önemli sebebi ise, mortgage faizlerinde yüzde 3,87’ye kadar düşmesi gösterildi.

ABD'DE NEREDE EV ALMAK DAHA UCUZ?

ABD'de her eyaletin vergi sistemi farklı olduğu için, evlerin fiyatları da değişkenlik gösteriyor. Trulia şirket verilerine göre, ev almanın kiralamaya göre New Orleans’ta yüzde 52, Fort Myers’te (Florida) yüzde 54, Miami’de yüzde 50, San Francisco’da yüzde 24, Hawaii’de yüzde 16, Lancaster’da yüzde 19 daha ucuz.

Gayrimenkul danışmanlığı yapan Neslihan Özdemir, New York’ta yüzde 20 peşinat ödenerek 30 yılda ev sahibi olmanın, kirada oturmaktan daha kârlı olduğunu söyledi. New York’ta aylık aidat vb. giderlerden dolayı 'ev kiralamak yerine satın almanın' daha uygun olduğuna dikkat çeken Özdemir, “Düşük kredili bir mortgage ile ev satın alıp, kiraya verdiğinizde gelir bile etmiş olursunuz. Nitekim birçok Türk müşterimiz New York’taki yatırımlarını bu şekilde değerlendiriyor.” dedi.

EMLAKÇILIKTA YENİ TEKNOLOJİ: SANAL GÖZLÜK

New York'ta emlak danışmanlığı yapan Neslihan Özdemir, artık ev bakmak isteyen müşterilerin tek tek evleri gezmek zorunda olmadıklarını, bunun yerine sanal gözlük (Virtual reality) kullanabileceklerini söyledi. Özdemir, müşterilerinin zaman konusunda çok hassas olduğunu, bu yeni teknoloji sayesinde, ev bakmak isteyenlerin sanal gözlükle (3 boyutlu) evleri gezip görebilecekilerini söyledi.

Kendisi gibi bazı emlakçıların, evleri kamerayla çektiklerini ve internette koyduklarını belirten Özdemir, “Bu yeni teknoloji ile müşterilerimiz ofisimizden istediği yerden evleri görebilecek. Gözlüğü takdığınız takdirde, evin içinde gezebiliyorsunuz. Yani, evi gidip görmenize gerek kalmıyor. Bu da zamanı kısıtlı ya da ülke dışındaki müşterilerimiz için iyi bir avantaj.” dedi.

Müşterilerin artık evlerin fotoğraflarıyla yetinmediğini belirten ve görsel turlar hazırlayan Türk emlakçı, sanal gözlük teknolojisinin yakında çok daha yaygın hale geleceğini söyledi.