Amerikan ekonomisinin geçtiğimiz ay 215 bin kişiye istihdam sağladığı ve ülkede işsizlik oranının da yüzde 5,3 olarak gerçekleştiği açıklandı.

İstihdamdaki bu artışın Fed’in (ABD Merkez Bankası) faiz oranlarında artış ile ilgili alacağı kararı etkileyebileceği de tahmin ediliyor.

Son aylarda istihdamdaki artış, ABD ekonomisine olan güvenin de en sağlam gerekçelerinden gösteriliyor. Çalışma Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz Temmuz ayında 215 bin kişiye istihdam sağlandı. Haziran ayında yüzde 5,3’e yükselen işsizlik oranı ise Temmuz ayında da değişmedi. İşsizlik yüzdesinin 5,3 olmasıyla son yedi yılın en düşük işsizlik rakamı da elde edilmiş oldu.

İstihdamda sağlanan olumlu gelişmenin merkez bankası Fed’in faiz arttırma kararına da olumlu yönde yansıyacağı öngörülüyor.

Geçen yılın son aylarında görülen rekor istihdam artışına göre, bu yılın ilk yarısının biraz daha yavaş olduğu gözleniyor. Bu yılın ilk yarısında ise aylık ortalama 200 bin insana istihdam sağlandığı belirtiliyor. Çalışma Bakanlığı son üç aylık istihdam ortalamasını 235 bin kişi olarak açıkladı.

Yine geçen ayın verilerine göre işçi saat ücretlerinde yüzde 0,2 oranında artış sağlandı. Son bir yılın ortalamasına göre ise işçi saat ücretinin yüzde 2,1 oranında arttığı kaydedildi. Ancak artışın, enflasyon rakamının altında olduğu görüldü.

Geçtiğimiz ay en fazla istihdam artışı sağlık, perakende ve ticari sektörlerde yaşandı. Enerji sektöründeki sondaj, madencilik, petrol alanında hizmet veren şirketlerde ise geçen ay iş kayıpları oldu. Söktördeki kayıp, 4 bin istihdam olarak açıklandı. Geçtiğimiz ay kamuya alınan çalışan sayısı ise 5 bin olarak kaydedildi.