ABD ekonomisi beklentilerin üstünde bir büyüme gösterdi. ABD Ticaret Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre ABD ekonomisi 2 .çeyrekte yüzde 3,7 oranında büyüdü.

Bakanlık geçtiğimiz günlerde büyümenin yüzde 2,3 oranında olabileceğini açıklamıştı. İş dünyasının güçlü stokları, ticari inşaat ve tüketici harcamlarında yaşanan artışların ekonomik büyümeyi direk olumlu yönde etkiledi. Birinci çeyrekte, sert kış mevsimi ve Batı Yakası'ndaki limanlarda işlerin durma noktasına gelmesinden dolayı ekonomi sadece yüzde 0,6 oranında büyüme göstermişti.

Böylece son verilerle ABD ekonomisi toparlanmayı başardı. Bakanlık verilerine göre son çeyrekte iş dünyasının yatırımları yüzde 4,1 oranında artış gösterdi. Beklentiler, doların güçlenmesi ve petrol fiyatlarındaki düşüşün enerji şirketini olumsuz etkilediği bunun da ekonomiye negatif yansıyacağı yönündeydi. ABD ekonomisi buna rağmen büyümeyi başardı.

Tüketici harcamları yüzde 3,1 oranında, kamu harcamaları ise yüzde 2,6 artış gösterdi. Ekonomistler, son günlerde Çin’in piyasaları olumsuz etkilemesiyle oluşan negatif bir havada büyüme oranının beklentilerin üstünde gelmesini pozitif olarak değerlendirdi.

İstihdamdaki artış, artan konut fiyatları ve ucuz petrol gibi unsurların ekonomik büyümeyi desteklemesi bekleniyor. Son veriler ile ABD Merkez Bankası (FED)’in faiz artışına gitme ihtimalini yüksettiği kaydedildi.

Çin’in parasını devalüe etmesinden sonra piyasada yaşanan kayıplar nedeniyle bazı ekonomistler FED’in faiz artışını 2016’ya bırakması gerektiğini ifade etmişti. Tüm dünya, Eylül ayında bir araya gelecek FED yetkililerin faiz artışı konusunda nasıl bir adım atacağını merakla bekliyor.