ABD’de tarım dışı istihdam beklentilerin üstünde artış gösterdi. ABD Çalışma Bakanlığı, Ocak ayında tarım dışı istihdamı 257 bin olarak açıkladı. Beklentiler 230 bin olması yönündeydi. Kasım ve Aralık istihdamları revize edilerek toplam 147 bin arttırıldı. İşsizlik oranı ise beklenenden fazla kişinin işgücüne katılımı nedeniyle yüzde 5,6’dan yüzde 5,7’ye yükseldi. Verilere göre son 3 ayda bir milyon istihdam sağlandı.

İstihdam rakamlarının beklenenin üstünde gelmesi, iş piyasasında olumlu karşılandı. İstihdamdaki artış, saatlik ücretleri 8 cent artırarak 24,75 dolara yükseltti. Haftalık çalışma saatinde (34,6) bir değişiklik olmadı.

İstihdamdaki artış, Amerikan Merkez Bankası (FED)’in faiz artırımı kararında etkili olabileceği ifade edildi. Bakanlık verilerine göre kamu sektörü 10 bin kişinin işine son verirken, özel sektör 267 bin istihdam sağladı.

ABD dolarının değer kazanması ihracatta yavaşlamaya neden olurken, petrol yakıtlarındaki ucuzluk tüketimi olumlu etkiledi. Ucuz petrol fiyatı, istihdamdaki artışında önemli bir etken olarak gösterildi.