Hububat hasadına başlanan Bursa’nın İnegöl ilçesinde çiftçinin yüzü fiyatlardan yana gülmüyor. Bu sene yağışlarla birlikte rekoltenin yüksek olması beklenen hububatta, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı alım fiyatları çiftçileri memnun etmedi.
İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ve İlçe Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Şehitler köyüne giderek, hububat hasadını takip etti. Çelik, TMO’ya tepki göstererek, “Çiftçinin işi firmaların vicdanına kaldı. Hububat hasadı yaklaşık 10 gün önce başladı. Bugün Şehitler köyündeyiz. Türkiye’deki rakamı Toprak Mahsulleri Ofisi belirliyor. 910 lira kırmızı Anadolu sert diye belirlediği fiyat, açıklananın çok altına gidiyor. Yıllardır Toprak Mahsulleri Ofisi’ni Bandırma’dan buraya rica minnet bir şekilde Yenişehir Ziraat Odası ile getiriyoruz. Getirdikten sonra bunların bir ay boyunca barınma ve diğer ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Burada Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fiyatla bunların alımının hiçbir alakası yok. Aldıkları buğday bir sezon boyunca 100-150 ton buğday. Biz de sözde buraya Toprak Mahsulleri Ofisi’ni getiriyoruz. Ya buraya hiç gelmesinler ya da hiç buralarda dolaşmasınlar. Biz denge olsun diye Toprak Mahsulleri Ofisi’ni buraya getiriyoruz, sadece 100 ton buğdayı alıp gidiyorlar. Olacak iş değil. O zaman neden Toprak Mahsulleri Ofisi fiyat açıklıyor? Bugün 730 liraya kadar buğday alım fiyatları düştü. İnegöl’deki özel firmalarda kuyruklar oluşuyor. Kuyruklar oluşunca fiyat düşüyor. Normalde bölgemiz buğdaya uygun değil. Aşırı yağmurlar oluyor. Rekolte çok, ama kalitede problem yaşıyoruz, yıl yıl değişiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi başka yerlerde nasıldır bilmiyorum, lakin İnegöl ve Yenişehir’e hiç gelmesinler daha iyi. Bize bir faydaları yok. Yıllardır denge olsun diye getirdik, bu sene aldıkları buğdayı gördük. Varlıklarıyla yoklukları belli değil. İnegöl ve Yenişehir’de ne kadar özel sektör varsa kuyruklar uzamış gitmiş. Dolayısı ile onlar da fiyatı ona göre ayarlıyor. Artık İnegöl’de buğday işi özel sektörün vicdanına kaldı. 700 liraya kadar düştü. Halbuki Toprak Mahsulleri Ofisi bugün 910 liraya açıkladığı buğdayı 800-850 liraya alsa, bugün o insanlar orada durmaz. Toprak Mahsulleri Ofisi Yenişehir’de dün 730 liraya buğday almış, özel sektör hala onun üzerinde buğday alıyor. Mesele bundan ibaret. İnegöl’ün kuzey kısmında buğday var. Şehitler’de de hatırı sayılır buğday bulunuyor” diye konuştu.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ise, “Hasat sezonu başladı. İnegöl’de yaklaşık 100 bin dekarlık alanda hububat ekimi yapılıyor. İnegöl buğdayı kalite anlamında iyi. Bu sene verim de iyi gözüküyor. Başkanımızla sık sık ziyaretlerde ve sohbetlerde bulunduk. İyi bir sezon diliyoruz” şeklinde konuştu.
Doğru, biçerdöverleri iki ekip halinde kontrol ettiklerini söyledi. İnegöl’de ortalamanın çok üzerinde bir verim olduğunu ifade eden Doğru, 100 bin dekarlık alandan 50-60 bin ton civarında rekolte beklendiğini kaydetti.