Vali Mustafa Büyük, Tüyap Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki açılış töreninde, kente yakışan bir fuarın gerçekleştirildiğini belirterek, ülkenin gelişmesi ve büyümesinin tarım sektörüne de yansıdığını söyledi.

Tarım sektörünün geliştiğini aktaran Büyük, sektörün ve çiftçilerin daha büyük gelir elde etmesi temennisinde bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek ise Adana'nın yıllardır tarım ile anıldığını belirterek, bu anlamda kentteki tarımın daha ilerilere götürülmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

Küsek, Türkiye ve dünyadaki paralel gelişmelere bakıldığında tarım sektörünün 1930'lu yıllarda daha çok yöresel ihtiyaçları karşılama, insanların geçimlerini sağlama amaçlı bir sektör olduğunu anlatarak, şuları kaydetti:

"Ama 1970'li yıllarda tarım daha çok sanayinin ham madde ihtiyacını karşılaması açısından çok daha istenilen bir sektör haline geldi. Yani önceki yıllara göre tarımın reytingi çok yükseldi. Bu yıllarda 'hangi ürünü ne kadar yetiştirirseniz yetiştirin satarsınız' mantığıyla özellikle endüstri bitkilerini, neredeyse bütün sulak alanlar kurutuldu, bütün toprak ve su kaynakları değerlendirilerek tarımsal üretim artırılmaya çalışıldı. Daha sonra 1990-2000'li yıllara gelindiğinde tarım da diğer sektörlerde olduğu gibi rekabetçi bir oramda kendini buldu. Ve artık 'hangi ürünü ne kadar üretirsen, üret satarsın' mantığı yerine rekabet edebilen, rekabetçi ürünleri yetiştirme zorunluluğu ile tarım sektörü de karşı karşıya kaldı."

Küsek, şuan marketteki herhangi bir gıdanın nereden geldiğinin tam olarak bilemediklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Eskiden yöresel ihtiyaçlar için üretim yapan tarım sektörü şimdi tamamen ithal pazarlar için üretim yapmak zorunda. Aksi taktirde rekabet edemiyor ve yıllar arasında ciddi gelir kayıpları ortaya çıkıyor. Örneğin Adana'da mısır, pamuk, soya son 10 yıldaki gelir farkı yüzde 48. Çiftçimiz bir yıl dekardan bin lira alırken, diğer yıl 500 lira alabilmiş. Böylesi değişimin yüksek olduğu bir gelir aracı çiftçiyi de sektörü de rahatsız ediyor. Birim alandan alınan bitkisel üretim ya da birim hayvandan alınan hayvansal üretim konusunda Türkiye dünyaya yakaladı. Dünyada bugün Hollanda bir dekardan 600 kilo buğday alıyor, Türkiye'de 600 kilo alıyor. Yada bir hayvandan 25-30 kilo süt alınıyor, Türkiye'de de aynı oranda süt alınıyor. Ama Türkiye'nin başka problemleri var. Biz artık tarım sektörüne şu şekilde sulama yaparak, bu şekilde ilaçlama yaparak gelirinizi artırabilirsiniz deme şansımız azaldı. Bizim tarım sektöründe yaşadığımız en büyük sorun yapısal sorun."

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise tarımın stratejik önemi olan bir sektör olduğunu belirterek, tarımın ve çiftçinin desteklenmesinin önemine dikkati çekti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ve diğer katılımcıların konuşmasının ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. 

Daha sonra protokol üyeleri, stantları gezdi. Vali Büyük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü, traktöre binerek, teknik özellikleri hakkında bilgi aldı.

Fuar 23 Kasım'a kadar açık kalacak.