Bölgedeki inşaat sektörünü buluşturan Adana İnşaat, IHS, Kent, Yapıda Yenilikler Fuarı’nın açılışı yapıldı.
TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş.’nin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Belediyeler Birliği (ÇBB), İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ile Adana’daki odaların destekleriyle 15 bin metre karelik alanda düzenlenen fuara, 192 firma katılıyor.

TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Vali Mustafa Büyük, inşaat fuarının birçok açıdan ekonomiye katkı sağlayacağını söyledi. Kalkınmada en önemli sektörlerin başında inşaatın geldiğini hatırlatan Büyük, “Burada firmalar kendilerini vitrine çıkartıp, takdim etme şansını elde ediyorlar. Vatandaşlarımız neyi isteyeceğini, beklentilerin neler olduğunu, hangi gelişmelerin olduğunu görme fırsatını yakalıyor. Şehirlerin büyümesinde önemli bir konumda olan belediyelerimiz sektörün değişimini izleyerek, geleceğe yönelik planlar yapma şansını elde ediyor.” dedi.

FUARLAR İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞİM İÇİN BİR FIRSATTIR
Mersin Büyükşehir Belediye ve Çukurova Belediyeler Birliği Başkanı Burhanettin Kocamaz, Türkiye’de ekonominin, ticaretin ve hareketin lokomotifinin inşaat sektörü olduğunu vurguladı. Son birkaç aydır bölgede olaylar nedeniyle sektörde biraz duraksamanın yaşandığını ifade eden Kocamaz, “Genel manada baktığımızda inşaat sektörü ülkede ekonominin şah damarıdır. Sektördeki gelişmelerin sadece ticaret manasıyla değil, kentlerin gelişimine, yapıların daha kaliteli hale gelmesine ve en çıkan deprem yönetmeliklerine uygun binaların inşa edilmesi sebebiyle de çok önemlidir. Firmalar arasındaki rekabeti ve kaliteyi geliştirmek bakımından da kıymetlidir.” diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de fuarın gelişen ve değişen inşaat teknolojileri ve estetik anlayışa yeni ufuklar kazandırmasını temenni etti. Organizasyonun, ekonominin durağanlaştığı bu dönemde Çukurova ve ülke piyasasına katkı vereceğine dair inancını dile getiren Sözlü, destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaatın 250 alt sektörüyle beraber yaklaşık yüzde 25 civarında istihdama ve gayri safi millî hasılaya katkı sağladığını açıkladı. Tellioğlu şöyle devam etti: “Dolayısı ile ekonominin büyük payına sahip olan bir sektörün iç dinamiklerinin kaynaşması açından faydalıdır. Aksi takdirde kamu bürokrasisinin piyasadan kopuk ilişkileri sayesinde ülkede maalesef amaca çok sağlıklı yürünemiyor. Özellikle Adana ve Mersin’de üyelerimiz en çok eski imara açılmış bölgelerin imar revizyonu ve yeni alanların açılamaması konusunda sıkıntı çekiyor. Son bir yıldır kentsel dönüşümde bir duraksama söz konusu. Belediye başkanlarımızdan meslektaşlarımızın önünü açmalarını bekliyoruz. Önümüzde seçim var. Seçimde bazen merkezi hükümet fren tedbirleri oluşturabiliyor.”
Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe ise ülkede gelişimin ana eksenini ‘inşaatın’ oluşturduğunu belirterek, bu sektörün gayri safi milli hasıla içindeki payının yaklaşık yüzde 30 seviyesinde olduğunu anlattı. Tüyap Adana Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü de İran, Irak, Suriye, Makedonya, Hırvatistan, Sırbistan ve Bosna- Hersek’ten konu ile ilgili işadamların fuarı ziyaret edeceklerini bildirdi.
Geçtiğimiz yıl 27 bin 352 ziyaretçinin gezdiği fuara, Adana başta olmak üzere 40 ilden 30 bin kişinin gelmesi bekleniyor.