Makina Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Erdoğan Duransoy, Selçuklu, Meram ve Karatay belediyelerinin, asansör bakım hizmetlerinde vatandaşı en az yüzde 30 zarara uğrattığını iddia etti. Oda olarak asansörlerin periyodik kontrolleri için 3 merkez belediyesine asansör başına 100 TL teklif verdiklerini aktaran Duransoy,
“Yeterliliği ve nitelikleri odamızdan daha iyi olmayan bazı kurum, kuruluş, firma ve kişilere siyasi veya ticari ilişkileri ön planda tutarak yüksek meblağlara protokol yapılmış ve Konya halkı mağdur edilmiştir.” dedi. Duransoy, 3 belediyenin yaptığı ihaleyi ‘Adrese teslim’ olarak nitelendirdi.

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği gereği, asansörlerin yılda bir kez bakım ve kontrolleri yapılıyor. İlçe belediyeleri, kendi sınırları içerisindeki binalardaki asansörlerin bakımı için meslek odaları ve A tipi muayene kuruluşu firmalardan teklif alarak yetki veriyor.

Makina Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Duransoy, düzenlediği basın toplantısında Konya’nın merkez ilçeleri olan Selçuklu, Meram ve Karatay ilçe belediyelerinin, Konyalıyı en az yüzde 30 zarara uğratan bir uygulama yaptığını açıkladı. Oda olarak asansör başına 100 TL teklif verdiklerini, ancak 3 ilçe belediyesinin yönetmeliklerde belirtilen yeterlilik ve niteliği Oda’dan daha iyi olmayan bir firmayla protokol yapıldığı anlattı. Üstelik, yüzde 30 daha yüksek bir fiyat verildiğini, böylece vatandaşın zarara uğratıldığını vurguladı.

Selçuklu, Meram ve Karatay belediyelerinin, değerlendirme sürecinde ilgili yönetmeliği dikkate almayarak bu kararı verdiğini ileri süren Duransoy, “A tipi muayene kuruluşu olan Makine Mühendisleri Odası periyodik kontrol ücret teklifini diğer firmalara göre çok daha düşük olarak vermiş olmasına rağmen bu teklif göz ardı edilmiş ve bu iş yüzde 30 daha yüksek bir meblağa ticari bir firmaya verilmiştir.” dedi.

"VATANDAŞ EN AZ YÜZDE 30 ZARAR EDECEK"
Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerinde yaklaşık 10 bin asansör bulunduğu bilgisini veren Duransoy, “Bizim belediyelere teklifimiz, bir asansör için kat sınırlaması olmaksızın KDV dahil 100 liraydı. Belediyelerin protokol imzaladığı firmaların teklifi ise her asansör için KDV dahil 130 lira ve kat yüksekliğine göre artan bir teklif yapıldı. Dolayısıyla vatandaş en az yüzde 30 zarar etti.” açıklamasında bulundu.

"KONYA HALKI MAĞDUR EDİLMİŞTİR"
Belediyelerin, ilgili mevzuata göre şeffaf bir değerlendirme yapmadan protokol imzaladığını aktaran Duransoy, şunları söyledi: “Odamızdan daha iyi olmayan bazı kurum, kuruluş, firma ve kişilerle siyasi veya ticari ilişkileri ön planda tutarak yüksek meblağlara protokol yapmaları kamu vicdanını yaralamıştır. İmzalanan bu protokol sonucunda Konya halkı mağdur edilmiştir.”

‘ODA OLARAK KAR AMACI GÜTMEDİK’
Odanın, sadece kamu yararı doğrultusunda bu sürecin içerisinde yer aldığını aktaran Duransoy, “Odamız, kamu yararı doğrultusunda kullanmak ve uzmanı olduğu teknik bir konuda kentine faydalı olmak üzere bu işe talip olmuştur. Odamızın yaptığı çalışma ve faaliyetler incelendiğinde yapılan faaliyetlerin kar elde etme amacından ve ticaretten tamamen uzak olduğu açık bir şekilde görülmektedir.” ifadelerini kullandı.