Afgan-Türk Uluslararası İhracat Ürünleri Fuarı, Afganistan’ın başkenti Kabil’de Afgan-Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (ATSİAD) tarafından düzenlendi. Toplam 34 Türk firmasının katıldığı fuarda Pakistan, İran, Kazakistan’da da katılanlar arasında yer aldı.

Afganistan ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler gün geçtikçe daha da güçleniyor. İlki Mayıs 2011'de gerçekleşen ve bu sene beşincisi düzenlenen fuara, 34’ü Türkiye'den olmak üzere toplam 60 firma katıldı. Açılış törenine Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai'nin Ekonomi Başdanışmanı Hazret Ömer Zahilval, Afganistan Ticaret Odaları Başkanı Hancan Alikozay, Hac Evkaf Bakanı Feyz Muhammed Osmani, milletvekilleri, üst düzey bürokratlar, Afgan ve Türk işadamları katıldı.

Törende konuşma yapan Afganistan Ticaret Odaları Başkanı Hancan Alikozay, ATSİAD ve Ticaret Odaları arasında ortaklaşa düzenlenen fuarın amacını iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da artması şeklinde açıkladlı. Alikozay, “Böyle fuarların düzenlenmesiyle işadamlarımız kendi ürettikleri ürünleri dünya çapında tanıtma fırsatı buluyor. Bugünkü fuarda toplam 60 firma katılıyor. Ayrıca, Türkiye’den gelen 45 işadamı da fuarı yakından görmüş olacaklar. Afganistan’da Türkiye’den ithalat fazla ama ihracatımız pek iyi değil. Türk ürünleri Afganistan’da çok seviliyor ve herkes beğeniyor. Böyle organizasyonlar, işadamları için yeni kapı açabilir." dedi.

"Her sektörden ve ölçekten şirketleri kucaklamayı hedefleyen derneğimizin bütün amacı işadamlarıyla fırsatlar oluşturmak." diyen ATSİAD Başkanı Sami Yavuz ise Afganistan ekonomisine katkıda bulunmak istediklerini kaydetti.

Yavuz, Afgan ve Türk İşadamları Derneği'nin ticaret yapmak isteyen Türk ve Afgan işadamlarına köprü vazifesi gördüğüne değinerek, "2003 yılında Ticaret Odaları ile 10 yılık anlaşma imzalanmıştı. Ve bugün olduğu gibi gelecekte de Afgan halkının yanında olacağını teyit etmiştir." dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanının Ekonomi Başdanışmanı Hazret Ömer Zahilval, Türkiye’nin Afganistan’a en çok yatırım yapan ülke olduğunda dikkat çekerek, böyle güzel bir fuar gerçekleştirdiği için ATSİAD kadrosuna teşekkür etti.

Afganistan Ticaret Odaları Başkanı Han Can Alikozay Cihan Haber Ajansı’na Türkiye Kabil Büyükelçiliği'nin son zamanlarda işadamlarına vize problemi çıkardığını aktardı. Alikozay, "Daha önce, Türkiye Büyükelçiliği ile imzaladığımız bir anlaşma vardı. Ticaret odaları tarafından mektup vasıtasıyla işadamlarımız kolaylıkla vize alabiliyorlardı; ama son zamanlarda vize vermeyi kestiler. Dolayısıyla bu problemler işadamlarının yatırım yapmasına engel oluyor. İnşallah bu sorunlar en kısa zamanda çözülür ve ticari ilişkiler daha da artar.” dedi.

Fuarı gezen Milletvekili Anar Keli, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Türk ürünlerinin Afganistan’da marka olarak bilindiğine değindi. Keli, Afganistan’ın yatırım yapmak için müsait bir ülke olduğunu altını çizerken, Türk firmalarının ülkede yatırım yapma çağrısında bulundu.

Toplam 86 stantta sergilenen ürünleri, 4 gün büyünce 40 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.