84. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)’nın katılımcı ülkelerinden Zimbabwe, Gambiya, Demokratik Kongo, Gana ve Fildişi Sahili üst düzey yöneticilerinden oluşan heyetler, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nı ziyaret etti. Heyetlere evsahipliği yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, hem odayı tanıttı hem de İzmir’in yatırım imkanları, sektör çeşitliliğinin sağladığı avantajlar ve lojistik üstünlüğüne dikkat çekti.

Karşılıklı ziyaretlerle birlikte halen ilişkide bulunulan sektörlere yenilerinin eklenmesi gerektiğini savunan Çiçekçi, “Zimbabwe’ye direkt uçak seferlerinin başlaması bu ülkeyle olan ticaret ve yatırım ilişkilerimizin güçlendirilmesine büyük katkı sağlayacaktır. Gıda başta olmak üzere sektörlere önemli bir hammadde sağlayıcı özelliğiyle öne çıkan Gana’dan ABD’ye gümrüksüz ve kotasız ihracat imkanı olan ürünlerle Türkiye’de pazar bulan ürünlerin hangileri olduğunun paylaşılmasıyla gerçekleştirilecek koordinasyon, bütün taraflara kazanç sağlayacaktır. İzmirli sanayicilerin yeni pazarlara açılması çerçevesinde Demokratik Kongo, Gana ve Fildişi Sahili ile de ekonomik ilişkilerimizi, bugünkünden daha üst seviyelere taşımalıyız. Zenginliğe klasik yöntemlerle değil, yenilik ve teknolojiyi yakalayarak ulaşırız. EBSO olarak biz de ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin güçlenmesi, doğru insanları aynı masa etrafında biraraya getirerek sektörel ilişkilerin yeni işbirliklerine ve ortak yatırımlarla taçlandırılması için imkanlarımız ölçüsünde her türlü desteği vermeye hazırız.” diye konuştu.

İZMİR ÖRNEK OLACAK

Zimbabwe’nin 1980 yılında İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasının ardından geçen 35 yılda bürokraside en yüksek mevkiye gelen ilk kadın olan Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı İris Mabuwa, Türkiye ile dış ticarette ilk sıraları tütün ve deri ürünlerin aldığını belirtirken THY’nin ülkesine uçak seferleri başlatması konusundaki görüşmelerin de olumlu bir havada yürütüldüğünü anlattı. Ekonomide tekrar yükselme dönemi yaşadıklarını söyleyen Bakan Yardımcısı Mabuwa, “İlk olarak tekstil ve deri ile tıp elektroniği başta olmak üzere teknolojide serbest bölge kurma yolundayız. Bundan sonra da yatırım teşvikleri üzerinde yoğunlaşacağız. Menemen’deki serbest bölgeden çok etkilendik. Hızlı büyüme konusunda İzmir’den örnek alacağımız çok şey var.” dedi.

HAMMADDE GANA’DAN, TEKNOLOJİ TÜRKİYE’DEN

Gana’dan gelen 15 kişilik heyete başkanlık eden Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki İhracatı Geliştirme Merkezi Başkanı Gideon Quarcoo ise, “Gana hammadde üretiyor ama sizin gibi gelişmiş ülke olmak, bunun yolunu öğrenmek istiyoruz.” dedi. 84. İEF'ye ülkesindeki önemli sektörlerin temsilcileriyle katıldıklarını vurgulayan Quarcoo, “Özel ürünlerimizi tanıtıp onlara katma değer kazandıracak teknolojiye ulaşmak için buradayız. Bu sebeple sanayi odalarını önemli partnerlerimiz olarak görüyoruz. Sadece sanayi ve teknoloji değil, sağlık turizminde de işbirliği yapabiliriz. Bitki özlerini çıkarma ve insanların hizmetine sunma konusunda uzmanlarımız var. Bu ziyaret, dostane olduğu kadar başta tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünleri olmak üzere eczacılıkta kullanılan müstahzarlar ile turizm alanındaki ilişkilerimizi güçlendirmek için de iyi bir fırsat.” diye konuştu.

'İZMİR'DE ÜRÜNLERİMİZİN KULLANILDIĞINI GÖRMEKTEN MUTLULUK DUYUYORUZ'

Gana Ticaret Ataşesi Dr. John Hawkins Asiedu da hiçbir bölgeye olmadığı kadar İzmir’e âşık olduklarını dile getirdi. Gana’dan ihraç edilen ananas, Hindistan cevizi, odun kömürü başta olmak üzere pek çok ürünün İzmir’de kullanıldığını görmekten mutluluk duyduklarını belirten Asiedu, şu bilgileri verdi: “Geride daha 430 ürün daha var. Gana bir tarım ülkesi. Sanayimiz henüz başlangıç seviyesinde olduğu için hasattan sonra ürünlerimizi koruyamıyoruz, değerlendiremiyoruz, uluslararası standartlarda ambalajlayamıyoruz. Bu sebeple çoğunu ham olarak ihraç ediyoruz. Sizin tecrübelerinizden yararlanarak organize sanayi bölgeleri kurmak istiyoruz. Teknolojilerinizi, inovasyon konusundaki birikimlerinizi Ganalı sanayicilerle paylaşmanızı istiyoruz. ABD ile serbest ticaret anlaşmamız var, 6 bin ürünü kotasız, gümrüksüz ihraç edebiliriz ancak sanayimiz ve teknolojimiz yeterli olmadığı için bu imkanı değerlendiremiyoruz. EBSO’nun öncülüğünde İzmirli sanayicileri, bazı ürünleri Gana’da üretip ABD’ye ihraç etmeleri için yatırıma bekliyoruz.” Gana İhracatı Teşvik Merkezi Projeler Müdürü Emmanuel Quao ise EBSO’ya yaptıkları ziyaretin işbirliği yapılabilecek pek çok alan olduğunu gösterdiğini söylerken işbirliklerinin desteklenmesi ve çözüm konusunda her türlü gayreti göstereceklerini bildirdi.

GAMBİYA İZMİRLİ İŞADAMLARINI FUARA BEKLİYOR

Gambiya Maliye ve Ekonomik İşler Bakan Yardımcısı Yaya Drammeh, ülkesinde tarım, balıkçılık, turizm ve yenilenebilir enerji sektörlerinin öne çıktığını, turizme özel teşvikler verildiğini anlattı. Aralık ayında düzenlenecek genel ticaret fuarına İzmirli sanayicilerin katılımını beklediklerini belirten Drammeh, “İzmir’de olduğu gibi karşılıklı iş görüşmeleri sayesinde ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi de bugünkü 21 milyon dolar değerinden daha yukarı seviyelere çıkabilecek.” dedi. Türkiye’den Gambiya’ya ihracatın ağırlıklı kalemlerini demir çelik ile hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları ve pastacılık ürünleri oluşturuyor.

DEMOKRATİK KONGO’NUN İZMİR HAYRANLIĞI

Demokratik Kongo Ticaret Bakanlığı Genel Sekreteri Eugenie Salebongo Basoy ise üyelerine Avrupa’daki odalarla aynı kalite ve standartlarda hizmet veren EBSO’nun çalışmalarından etkilendiğini belirterek, “Bizim oda sistemimiz için de çok iyi bir örnek olacak. Odalarımız mutlaka biraraya gelmeli.” ifadesini kullandı. İzmir’in gelişmesine dikkat çeken Genel Sekreter Basoy, kendilerinin de benzer bir yol izlemeye çalışacaklarını dile getirdi. Türkiye’den Demokratik Kongo’ya et ve yenebilir sakatat ürünleri ile hububat ihraç edilirken 198 milyon dolarlık ithalatın tamamına yakınını bakır ve bakır eşyalar oluşturuyor. Toplam dış ticaret hacmi 240 milyon dolar civarında olan Türkiye ile Demokratik Kongo arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri de devam ediyor.

FİLDİŞİ SAHİLİ İLE İLİŞKİLER GELİŞECEK

Fildişi Sahili Ticaret Bakanlığı İhracat Teşvik Müdürü Kouya Mertin Gomun da pamuk başta olmak üzere tarım üretimi, kakao, kaju fıstığı, tropikal meyveler ve naturel kauçukta söz sahibi ülkesinin, Türkiye ile ekonomik ilişkilerini geliştirmeyi hedeflediğini bildirdi. Gomun, “2016 yılından itibaren siyasi ilişkilerimizde gözlenecek gelişme, ekonomik ilişkilerimize de olumlu yansıyacak. Fildişi Sahili’ne yatırım yaparken etrafındaki 15 ülkenin potansiyelini değerlendirecek şekilde hareket edilmeli.” diye konuştu.