Afyonkarahisar’da pazara, ete ve gıda ürünlerine gelen yüzde 30 zammın ardından bir zam da doğalgaza geldi. Doğalgaz fiyatlarına şubat ayından geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapıldı. Faturalarının bir ay öncekine göre şiştiğini gören vatandaşlar bu duruma isyan etti. 100 metreküplük bir kullanımda doğalgazın metreküpü 81 kuruştan 104 kuruşa çıktı.

AKSA Afyonkarahisar Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Müdürü Murat Ceran da zamların şirketle bir ilgisi olmadığını, Enerji Piyasası Düzenleme Kurum(EPDK) tarafından ayarlandığını söyledi. Ceran, Türkiye’nin değişik illerinde EPDK’nın lisans tarihinden itibaren 8’nci yılını dolduran dağıtım şirketlerinde bölgelerinde tarifeyi belirlediğini kaydetti. Ceran, “İhalede 8 yıl sonra EPDK’nın tarifeleri belirleyeceği yazıyor zaten. Afyonkarahisar’da da tarifeler belirlendi. İlk 8 yıl ihalede belirlenen bedel geçerliydi. Afyonkarahisar’da 1 Şubat’tan itibaren yeni tarifeden fiyatlandırma yapılıyor. Afyonkarahisar’da yatırımların yüzde 70’i bitmiş durumda. Bütçeler açıklandıktan sonra yarım kalan yatırım programlarına devam edilecektir.” dedi.

Ceran, doğalgaza ne kadar zam yapıldığı ve metreküp fiyatları konusunda ise açıklama yapmak istemedi.


"ET, GIDA ARDINDA DOĞALGAZ İSYAN ETTİRDİ"

Süleyman Olcar isimli vatandaş da zamma tepki gösterdi. Mutfaktaki, pazardaki yangının doğalgaza sıçradığını ifade eden Olcar, emekliye yüzde 2,33 zam verilirken başta doğalgaz olmak üzere gelen zamlar yüzde 20’yi geçti. Bunu nasıl değerlendirmek lazımdır. Bununda dışında gıda ürünlerine yüzde 40 zam geldi. Rusya’nın yüzde 10 doğalgaz indirimini halka yansıtacakları yerde daha da zam yaparak insanları zor durumda bırakıyorlar.” dedi.

İlhan Kavak’ta son günlerde iğneden iğneye zam furyasıyla karşılaşan vatandaşın adete ‘inim inim’ inlediğini söyledi. Et ve tavuk fiyatlarının yüzde 35, bakliyat fiyatlarının yüzde 25 arttığını belirten Kavak, en son doğalgaza da yüzde 20’yi geçen oranlarda zam yapılmasının insanların belini büktüğünü kaydetti. Dolardaki artışla vatandaşın bir gecede zaten bin 500 lira fakirleştiğini ifade eden Kavak, insanların ısınma gibi en temel ihtiyaçlarına zam yapılmasını da anlayamadığını anlattı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 29 Ocak 2015'te gerçekleştirdiği toplantıda alınan tarife kararı, Afyonkarahisar'daki doğalgaz faturalarına yansıdı. EPDK'nın kararı doğrultusunda, Afyonkarahisar'da100 metreküpü geçen kullanımda doğalgazın metreküpü ortalama 104 kuruşa gelecek.