Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, Türkiye Et ve Süt Kurumunun yurt dışından 15 bin ton et ihracat edeceği yönünde haberlerin yaklaşan Ramazan ayı öncesi önemli bir hamle olduğunu kaydederek, “Bu tür mekanizmaların çalıştırılmasıyla stokçular devletin gücünü enselerinde hissedecek ve kendilerine çeki düzen vereceklerdir” dedi.
Başkan Yörük, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine verdiği bilgilerde, et ve et piyasasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de et piyasasında önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’ın sektördeki yaşanan gelişmeleri yakinen takip ettiğini vurgulayan Başkan Yörük, Et ve Süt Kurumu üzerinden 15 bin ton et ihracat edilmesinin piyasaya olumlu yansımalarının olacağını kaydetti. Et ve Süt Kurumu’nun devletin et piyasayı ayarlama rolünde olduğunu hatırlatan Başkan Yörük, “Kurum ülke menfaati göre üretici ve tüketici arasındaki dengeyi sağlamaya çalışır. Temel soru ‘Bu 15 bin ton et ithalatının Türkiye piyasasına etkisi ne olur?’ sorusudur. 2015 Yılı TÜİK istatistiklerine göre Türkiye’de 1 milyon ton sığır eti tüketmiştir. Kesilen hayvan sayısı 3 milyon 765 bin olarak tespit edilmiştir. Yapılan basit bir hesapla 15 bin ton etin iyimser bir tahminle Türkiye’nin 1 haftalık et ihtiyacı olduğu görülecektir. Bu miktardaki bir ithalatın piyasaya etkisi sınırlı olacaktır. Zaten Et ve Süt Kurumu getireceği 15 bin ton eti kendi mağazalarında satacaktır. Ancak devletin elindeki gücü kullanma kapasitesini piyasaya göstermesi, ileriye yönelik yapılacak iş planlamasında devletin bu yönde müdahale edebilmesini hesaba katmayı gerektirir. Stokçuların ellerinde yüksek miktarda stok bulundurmasının önünü alabilecek bir önlemdir. Et ve Süt Kurumu piyasadan alacağı 15 bin ton etin yerine yurt dışından 15 bin ton et ithal etme izni aldı. Piyasadan et almamasının fiyatlarda düşüşe neden olacağı açıktır, böylelikle iki dalga halinde fiyatları etkileyeceği beklenmektedir” diye konuştu.
“BOSNA HERSEK’TEN ET İTHAL EDİLMESİ ÜLKEMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİDİR”
Başkan Yörük gündemdeki yerini koruyan 15 bin ton et ithalatı ile ilgili açıklamalarına şöyle devam etti:
“Ben bu uygulamayı iki yönde değerlendirmekteyim, ilki devletin ithalat yapma becerisini piyasaya gösterebilmesi. Eski Gıda, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker döneminde paslanan ve çalıştırılmayan bu tür mekanizmaların çalıştırılmasıyla stokçular devletin gücünü enselerinde hissedecek ve kendilerine bir çeki düzen vereceklerdir. İkincisi ise yaklaşan mübarek Ramazan ayı münasebetiyle et piyasasında hareketlenme olacaktır. Yine stokçuların kendi menfaatleri nedeniyle piyasada sert iniş ve çıkışlara neden olması durumunda üretici ve tüketici zarar görecektir. İşte devletin bu gücünü göstermesi ve elinde bulunan bu imkanı piyasaya yavaş yavaş sunması piyasayı Ramazan ayı öncesinde sağlıklı tutması demektir. Diğer bir önemli nokta ise dost, müttefik ve soydaş ülke olan Bosna Hersek’in böyle bir ticarete konu olması toplumlar arasındaki bağların güçlenmesine, tarihten gelen kader birliğinin vurgulanmasına ve Avrupa’nın kalbinde bir Müslüman toprağın halkının refahına etki edecektir. Öte yandan bu kültürel akrabalık nedeniyle et konusunda eski Bakan Eker döneminde yaşanan ‘angus garabeti’ ve benzeri tehlikelerden ülkemizi kurtaracaktır. Çünkü Bosna halkı, Anadolu insani benzeri hayvan yetiştirme ve kesim kültürüne sahiptir. Bu hususlar meselenin gözle görülmeyen önemli ayrıntılarıdır."
“STOKÇU AKTÖRLER BU HAMLE İLE PERDE GERİSİNE ÇEKİLMEK ZORUNDA KALACAKLARDIR”
Devletin bu hamlesinin yerinde ve önemli bir hamle olduğunu da aktaran Başkan Yörük, “Sonuç olarak 15 bin ton et ithalatı devletin bu yönde çalışmaya başladığının bir göstergesi olması nedeniyle önemlidir ve üretici ve tüketici yönünden isabetli bir miktardır. Piyasaya hafif dokunuşlarla yön verilmesi eskiden beri belirttiğim esnafın gelecek kaygısı olmadan piyasa şartlarına uyum göstermesini sağlar. Sert darbeler yerine bu türden bir uygulama olması sağlıklıdır. Devlet artık Et ve Süt piyasasında doğrudan müdahale edebilecek büyük oyuncu olmuştur. Dolayısıyla önceki dönemlerde piyasayı başıboş görüp menfaati uygun biçimde bütün piyasayı tehlikeye atan stokçu aktörler bu hamle ile perde gerisine çekilmek zorunda kalacaklardır. Herkesi haddini bileceği bir piyasa kurgulanmaktadır. Bu konuda gelişmeler’ olumlu bulmaktayım” dedi.