Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle; her yıl eylül ayının 3. haftasında kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri bundan böyle mayıs ayında gerçekleştirilecek.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda, ilgili kurum ve kuruluşların işbirliğiyle Kırşehir merkez olmak üzere ülke genelinde gerçekleştirilecek Ahilik Haftası etkinlikleri ile Ahilik felsefesini ve kültürünü tanıtmak amacıyla yurtdışında gerçekleştirilecek etkinlikleri kapsayan yönetmeliğin 5. maddesinin birinci fıkrası “Ahilik Haftası etkinlikleri, her yıl Mayıs ayı içerisinde kurulca belirlenecek tarihlerde gerçekleştirilir.” diye değiştirildi.
Yönetmeliğin 6. maddesine “Yurtdışında gerçekleştirilecek etkinliklerin yeri, zamanı ve kapsamı Kurul tarafından belirlenir.” fıkrası eklendi.
Aynı Yönetmeliğin 7. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları “Kırşehir’de gerçekleştirilecek etkinliklerin giderleri; Bakanlık Bütçesinden bu etkinlikler için ayrılan ödenekten Bakanlıkça uygun görülen miktar ile bu miktar dışında kalan tutar TOBB, TESK ve TESKOMB tarafından eşit olarak karşılanır. Kırşehir'deki etkinliklere ilişkin bütçe, Komite tarafından yapılır ve Kurulca onaylanır. Harcamalar, Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü veya en az Daire Başkanı düzeyinde görevlendireceği bir temsilcinin başkanlığında, Kırşehir Ticaret İl Müdürü, Kırşehir Belediyesi, TOBB, TESK ve TESKOMB temsilcilerinden oluşan harcama komisyonu tarafından gerçekleştirilir.” şeklinde düzenlendi:
Aynı maddeye aşağıdaki fıkra yedinci fıkra olarak eklendi:
“Ahiliğin yurtiçi ve yurtdışında tanıtılması, Ahilik kültürü ve teşkilâtı hakkındaki bilimsel araştırma ve incelemelerin izlenmesi, ulusal veya uluslararası, seminer, konferans ve paneller ile eğitim-öğretim ve tanıtım programları düzenlenmesi veya bu programlara katkı sağlanmasına ilişkin giderler, Bakanlık Bütçesinden bu etkinlikler için ayrılan ödenekten Bakanlıkça uygun görülen miktar ile bu miktar dışında kalan tutar TOBB, TESK ve TESKOMB tarafından eşit olarak karşılanır. Buna ilişkin bütçe Bakanlık tarafından yapılır ve Kurulca onaylanır. Harcamalar, üçüncü fıkraya göre oluşan harcama komisyonu tarafından gerçekleştirilir.”
Yönetmeliğin 8. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı,” ibaresi eklendi.
9. maddesinin birinci fıkrası ) Kurul; Şubat, Nisan, Haziran ve Ekim aylarında olmak üzere, yılda dört defa Bakanlığın belirleyeceği yerde toplanır. Kurul gerektiğinde başkanın çağrısı üzerine de toplanabilir.” diye değiştirildi. İkinci fıkrasına (c) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler eklendi ve diğer bentler buna göre teselsül ettirildi:
“Kurul; Şubat, Nisan, Haziran ve Ekim aylarında olmak üzere, yılda dört defa Bakanlığın belirleyeceği yerde toplanır. Kurul gerektiğinde başkanın çağrısı üzerine de toplanabilir. Ahilik kültür ve felsefesinin uluslararası boyutta tanıtılması amacıyla; yurtdışında gerçekleştirilecek etkinliklerin yeri, zamanı ve kapsamını belirlemek, ortak projeler yürütmek, Ahilik kültürü ve teşkilâtı hakkındaki bilimsel araştırma ve incelemeleri takip etmek, Ulusal veya uluslararası, seminer, konferans ve paneller ile eğitim-öğretim ve tanıtım programları düzenlenmesine veya bu programlara katkı sağlanmasına karar vermek,”

AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI MERKEZ YÜRÜTME KURULU OLUŞUMU

Ahilik Haftası Merkez Yürütme Kurulu, Bakan veya Bakan Temsilcisi başkanlığında;
Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü
Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdür Yardımcısı
İçişleri Bakanlığı
Milli Eğitim Bakanlığı
Kültür ve Turizm Bakanlığı
Türkiye Radyo - Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı
Kırşehir Valiliği
Kırşehir Belediyesi
Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi
Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı
TOBB
TESK
TESKOMB
Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası
Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği
katılımlarıyla oluşuyor. Son düzenleme ile Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı da kurula eklendi.
Kurulun sekretaryasını Bakanlık Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü yürütüyor.