Proje kapsamında hazırlanan iki güneş enerjisi panelini hizmete açan Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan, ülke olarak her alanda ilerlemenin iki koşulunun eğitimli insan gücü ile birlikte en ileri teknolojiye sahip olmaktan geçtiğini söyledi. Kahramanmaraş Valiliği tarafından Avrupa Birliği fonlarından faydalanmak için başlatılan "Hizmette Yarışıyoruz 2" projeleri meyvelerini vermeye devam ediyor. Proje kapsamında Tarım İl Müdürlüğü tarafından Ahir Dağı'ndaki hayvancılığı geliştirmeyi amaçlayan "Ahir Dağında Yeni Hayat" projesi faaliyete geçti. Proje ile birlikte bu bölgede bulunan meralarda 12 bin küçük baş hayvan yetiştiren 90 köylü ve göçebe ailesinin elektrik ve su ihtiyaçları karşılanacak. Her biri 25 bin TL'ye mal olan 2 elektrik paneli ve su depoları bu gün düzenlenen törenle açıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, tarımın Kahramanmaraş ekonomisinin göz ardı edemeyeceği büyüklükte olduğunu kaydetti. Kentin ekolojik ve topografik özellikleri nedeniyle sadece bitkisel üretim değil, hayvansal üretimde de söz sahibi olduğunu ifade eden Gündoğdu şöyle konuştu: "İlimiz genelinde yüz binin üzerinde büyük baş, 450 bin civarında da küçükbaş hayvan mevcuttur.

İlimizde küçükbaş hayvancılığın yapılabilmesi için 183 bin hektar olan mera ve yaylaklarımızı ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılması zaruridir. İlimizin önemli mera ve yaylaklarından birisi olan Ahir Dağı mevkiini Bahçeli, Sarıçukur, Maksutlu, Budaklı, Yenipınar, Beşenli, Başdevrişli ve Kılalı köyleri kullanmaktadır. Bu köylerimizde 90 adet aile 12 bin küçükbaş hayvanla iştigal etmektedir. Yalnız bu dönem itibariyle baktığımızda 40 aile yaklaşık olarak 5 bin adet küçükbaş hayvanla yaylalara çıkabilmektedir. Var olan mera ve yaylaklarımız köylü ve göçebeler tarafından yeterince kullanılmamaktadır. İl müdürlüğümüz tarafından yürütülen bu proje Haziran ayında yürütülmeye başlanmıştır. Projede yürütülecek güneş enerjisi panellerinin kurulması vasıtasıyla, elektrik ve temiz suyun temini gibi faaliyetlerle göçebelerin yaşadıkları zorlukların aşılması, bölge hayvancılığının canlanması ve Ahır Dağı mevkiinde hayvansal üretimin artırılması hedeflenmektedir." Proje ile hazırlanan paneller hakkında teknik bilgilerde veren Gündoğdu, güneş enerjisi ile üretilecek elektriğin solar pillerde depolanacağı, bu elektrikle de su kuyularından pompalar vasıtasıyla temiz ve kullanılabilir suların çıkartılarak vatandaşların kullanımına sunulacağını belirtti.

Törende konuşan Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan ise her alanda ilerlemenin iki koşulu bulunduğunu dile getirdi. Bunların iyi eğitim ve ileri teknoloji olduğunu vurgulayan Bulgan, "Hangi alan olursa olsun o alanda yetişmiş kalifiye bir iş gücünüz, eğitimli insan gücünüz olmalı, yoksa o alanda başarılı olmanız çok mümkün değil. Aynı şekilde ne kadar eğitimli insan gücünüz olursa olsun o alanda en ileri teknolojiyi kullanmıyorsanız yine geri kalmaya mahkumsunuz. O nedenle bizim hedefimiz dediğim gibi hem eğitimli insan gücünü hem de ileri teknolojiyi kullanmayı bütün sektörlerde faaliyete geçirmek en birinci amacımız olmalıdır" diye konuştu. Törenin sonunda paneller hizmete sunulurken, konuklara yöresel gözleme ve yayık ayranı ikram edildi.