İSTANBUL (AA) - Yıldız Holding'in çoğunluğuna sahip olduğu ve yarından itibaren talep toplanarak halka arz edilmesi planlanan Ak Gıda'nın, KAP'a halka arzın iptali ile ilgili herhangi bir duyuru yapılmadan Fransızlara satıldığı haberi piyasa oyuncuları tarafından yadırgandı.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 28 Nisan'da halk arzına onay verdiği Ak Gıda'nın, süreç devam ederken Fransız Groupe Lactalis'e satıldığı ve halka arzın iptal edildiği haberi aracı kurum yetkilileri, analistler ve yatırımcılar tarafından eleştirildi.

Yıldız Holding'e yakın kaynaklardan AA muhabirine yapılan açıklamada, halka arzın iptal edildiği belirtilerek, Ak Gıda'nın çoğunluk paylarının Fransız gıda devi Groupe Lactalis şirketine satışı için anlaşıldığı kaydedildi.

Yarın talep toplamasına planlanan Ak Gıda'nın halka arzında hisse başı 5,78 - 6,92 TL fiyat aralığından gerçekleştirilecekti. Analistler, halka arz süreci devam ederken, halk arza ile ilgili rapor ve değerlendirmeler hazırlayıp yatırımcılarını bilgilendirirken yaşanan bu gelişmeyi yadırgadıklarını dile getiriyor. 

Bugün halka arzın iptali ilgili haberlerin medyaya yansımasından sonra dahi Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) Ak Gıda'nın halka arzı ile ilgili, "aracılık eden kuruluşların dışında farklı kuruluşlar tarafından hazırlanan, fiyat tespit raporlarına ilişkin analist raporları" yayımlanmaya devam etti.

Aracı kurum yetkilileri, kendileri ve ekiplerinin halka arz süreci için çalışmalara geçen haftadan bu yana çalıştıklarını belirterek, bugün halka arzın iptal olduğu bilgilendirmesinden önce şirketin Fransızlara satış haberlerinin basına yansımasından duydukları rahatsızlığı dile getiriyor.

Konu hakkında kendilerinin zamanında ve yeterli şekilde bilgilendirilmediklerini ifade eden aracı kurum yetkilileri, halka arzın yatırımcılar ve aracı kurumlar, dolayısıyla sermaye piyasası için en önemli süreçlerden biri olduğunu, dolayısıyla bu yaşananların yatırımcıların güvenini zedeleyebileceğini kaydediyor.

Borsa İstanbul'da işlem gören Yıldız Holding'e ait Ülker ve Gözde Girişim payları haberlerin ardından, şirketin satış fiyatının halka arz fiyatından iyi olabileceği yorumları ile günü yükselişle tamamladı. BIST 100 endeksindeki düşüşe karşın Ülker pay fiyatı günü yüzde 2,68 artışla 21,00 liradan, Gözde Girişim pay fiyatı ise yüzde 1,38 yükselişle 2,93 liradan tamamladı.