AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, “Yeni düzenlemeyle çeki güvenli bir ticari araç haline getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM görüşmeleri devam eden çek yasasının ilişkin ayrıntılarını paylaştı. Yazılı bir açıklama yapan ve çek yasasında yapılan düzenlemelerle karşılıksız çek düzenlenmesinin önüne geçileceğini belirten Tin, “Ticareti güvenli bir liman haline dönüştürmek için işletmelerimizden gelen talepler doğrultusunda yeni çözümler üretiyoruz. Karşılıksız çek konusunda ağır yaptırımlar getiriyoruz. Toplumun her kesiminden gelen talepler bizim için kıymet arz ediyor. Bu manada işletmelerimizin sesine de kulak tıkamıyor ve kayıtsız kalmıyoruz. Ticaretin önündeki engelleri sırasıyla ortadan kaldırmaya devam ediyoruz. Bazı çevreler tarafından çek bilindiği gibi su istimal edilmeye müsait bir ticari araç haline gelmişti. Biz bu yeni düzenlemeyle çeki güvenli bir ticari araç haline getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Çek güvenli hale geliyor
Karşılıksız çeke fiili ve adli para cezasının verileceğini aktaran Milletvekili Tin, “Ayrıca karşılıksız çek düzenleme suçuna ilişkin şikâyetler süreci çabuklaştırmak ve mağduriyetleri en aza indirmek için cumhuriyet savcılıklarına değil direkt icra mahkemelerine yapılacak. Yine çek hesabı açtırmak isteyenler, bankalara adli sicil kayıtları vermek zorunda olacaklar. Yapılan bu düzenlemeyle bankalara, talep sahibinin çek hesabı açma yasağının bulunup bulunmadığını kontrol yükümlülüğü getiriliyor. Çek hesabı sahibinin gerçek kişi olması durumunda Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının, tüzel kişi ise varsa MERSİS numarasının çek üzerine yazılması zorunlu hale getirilerek, çek düzenleyen kişi net bir şekilde tespit edilecek ve çekin karşılıksız çıkması durumunda yapılacak işlemlerde doğru kişi bulunacak. Karekodlu çek düzenlenen lehtara teslim aldığı çeki karekod okutma ve bilgi paylaşımı sistemine kaydetme yükümlülüğü verilerek çekin izlenmesi sağlanacak” diye belirtti.
"Ticari itibar korunacak"
Bu düzenlemeyle, karşılıksız çek düzenlemesinin ağır sonuçlarının önüne geçileceğinin ve ticari itibarın korunacağının belirtildiği açıklamada Şahin Tin, “Karşılıksız çek bedeli, hesaplanacak yasal faiziyle birlikte yargılama aşamasında ödendiği takdirde, kişinin ekonomik hayattaki itibarının korunmasının sağlanması adına mevcut madde metnine nazaran, hukuken olumlu yönde bir düzenleme getirilecek. Ayrıca karşı tarafın da alacağına kavuşması sağlanmış olacaktır. Etkin pişmanlık, Türk Ceza Kanununda hüküm verilinceye kadar uygulanabilirken, Çek kanununda hükmün kesinleşmesinden sonrada uygulanabilecektir.Hükmedilecek adli para cezası, çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olamayacak. Karşılıksız çek suçu nedeniyle ön ödeme, uzlaşma ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair hükümler uygulanmayacak. Şayet karşılıksız çekte adli para cezası ödenmez ise, doğrudan hapis cezasına çevrilecek” diye konuştu.