Almanlar yıllar sonra otomobillerini garajdan daha sık çıkarmaya başladı. Sebebi ise benzin ve dizelin geçen yıl daha uygun fiyata satılmış olması. Akaryakıt piyasasının önde gelen şirketi olan Aral, 2014’ün son çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 daha fazla benzin sattı.

Aral Başkanı Stefan Brok, "Benzin satışımız kışın ve 2015 başında ilk defa bu kadar yükseldi." dedi. Satışa Alman Demiryolları ve Lufthansa’daki grevler de etki etti. Brok, "Hafta sonlarında dizel satışlarını bariz bir şekilde hissettik. Sebebi ise çok sayıda uzak mesafeye yolculuk yapan otobüsün yollarda olmasıydı." şeklinde konuştu.

2014 yılında benzin bir önceki yıla göre ortalama olarak 6 Cent, dizel ise 7 Cent daha ucuzdu. Bunun sebebi ise yarı yarıya düşük olan ham petrol fiyatları oldu. 2014’ün ikinci yarısında bir fıçı ham petrol bir yıl önceki aynı döneme kıyasla dolar bazında yüzde 46, Euro bazında ise yüzde 38 oranında ucuza satıldı.

Bu düşüş, akaryakıt istasyonlarında bir litre dizelin 99 Cent’e kadar rekor derecede düşük fiyattan satılmasını ve fiyatların sürekli değişmesini beraberinde getirdi. Aral’ın tuttuğu bir istatistiğe göre fiyatlarda günde ortalama beş değişiklik oldu.

BİR YILDA 35 MİLYON TON AKARYAKIT SATILDI

Bütün bunlar Alman akaryakıt istasyonlarının geçen yıl iyi ciro yapmasını sağladı. Araştırmalara göre bütün Alman akaryakıt istasyonları bir yıl içinde 35 milyon ton akaryakıt sattı. Bunun 18 milyon tonunun benzin, 17 milyon tonunun ise dizel olduğu tespit edildi. Aral ise bu satışta başı çekiyor. 2,8 milyon ton benzin ve 4,4 ton dizel satan Aral, piyasa payının yüzde 21’ini almayı başarmış. Aral’ı yüzde 19,5 ile Shell takip ediyor.

İSTASYONLAR AKARYAKIT’TAN DEĞİL KAHVE’DEN KAZANIYOR

Akaryakıt piyasasında yönetici olarak görev alan isimlere göre bu trend içinde bulunduğumuz yıl da devam edecek.

Akaryakıt istasyonlarını kiralayanlar ise akaryakıttan değil kahveden kazanıyor. İstasyonları işletenler dükkanlarında benzin dışında sattıkları ürünler ve araba yıkama hizmeti ile gelirlerinin yüzde 63’ünü kazanıyor.