Türkiye’nin son zamanlarda yanlış dış politikası ve ardından da terör olaylarının artması ihracat rakamlarını vurdu. Geçen yıla oranla ihracat yüzde 13 oranında azaldı. Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) bölgesinde de düşüş etkisini gösterdi.

Geçen yıl Temmuz ayında AKİB bölgesinden 968 milyon dolar ihracat yapılırken, bu rakam 2015’in aynı döneminde yüzde 7.6 oranında düşüşle 826 milyon dolar oldu. Senenin ilk 7 ayı değerlendirildiğinde ise 2014 yılında 7 milyar 246 milyon dolar olan bölge ihracatı yüzde 10.6 oranında gerileyerek 6 milyor 481 milyon dolar oldu.

AKİB Koordinatör Başkanı M. Bülent Aymen yaptığı değerlendirmede, bölgede geçen yıla göre ihracatta düşüş yaşandığını belirtti. Sorumluluk sahalarında iller bazında en çok ihracatın Adana’dan yapıldığını vurgulayan Aymen, Adana’yı Hatay ve Mersin’in takip ettiğini ifade etti. Adana’nın 132 milyon 797 bin dolar ile aynı zamanda en çok ihracat yapan 10. il olduğunun altını çizen Aymen, Adana ihracatında tekstil ve hammaddelerinin ağırlıklı yer aldığını söyledi. Aymen, Türkiye geneli iller değerlendirmesinde Hatay’ın 11, Kayseri’nin 12, Mersin’in 15, Karaman’ın da 32. sırada bulunduğunu vurguladı. Ülkeler bazında bakıldığında ise bölgeden en fazla ihracatın Mısır’a gerçekleştiğini anlatan Aymen, Mısır’ı Irak, Ürdün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin takip ettiğini sözlerine ekledi.