Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) 2015 Ocak ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 8.1 oranında düşerek 960 milyon dolara geriledi. Bu düşüş Türkiye geneli ihracatta yüzde 9.8 oranında gerçekleşmişti.

İhracat rakamlarını değerlendiren AKİB Koordinatör Başkanı A. Uğur Ateş, geçtiğimiz yıl 1 milyar 44 milyon dolar olan ihracatın bu sene 8.1 oranında gerileyerek 960 milyon dolar olduğunu söyledi. Ocak ayında ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10, Mersin’in 11, Adana’nın 12, Kayseri’nin 13, Karaman’ın da 27. sırada olduğunu belirten Ateş, en fazla ihracat yapılan ilk beş ülkenin ise Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya Federasyonu ve Suriye olduğunu anlattı. Bölgeden ağaç mamulleri ve orman ürünlerindeki ihracatın geçen yıla göre yüzde 3.2 oranında düşerek 40 milyon 629 bin dolar olduğunu anlatan Ateş, bu sektörde en önemli pazarın Irak olduğunun altını çizdi.

DEMİR VE DEMİR DIŞI METAL İHRACATI ARTTI
Demir ve demir dışı metallerde ise ihracatın yüzde 9.4 oranında arttığına vurgu yapan A. Uğur Ateş, “Sektörün Türkiye geneli ihracatı ocak ayında yüzde 20 oranında düşerken bölgemizin ihracatı ABD, Etiyopya, Suriye ve Cezayir'e gerçekleşen ihracatlarının etkisi ile artış gösterdi. Birlik üyesi firmaların Irak'a ihracatı Ocak ayında yüzde 36 düşmesine rağmen alternatif pazarlardaki ihracat artışı toplam ihracatı pozitif etkiledi. Demir çelik boru ve çivi ithalatına karşı ABD'de açılan anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarının ihracatçılarımız lehine sonuçlanması ABD pazarında önemli miktarda ihracat artışı sağlayarak bölgemizin ihracatının yükselişinde etkili olmuştur. Bununla birlikte Etiyopya, Suriye ve Cezayir'e demir çelik çubuk, demir çelik boru ve inşaat aksamları ihracatında yaşanan artışlar da diğer önemli etkenlerdir.” ifadelerini kullandı.

HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYONDA İHRACAT DÜŞTÜ
Düşüş yaşanan bir başka sektörün de hazır giyim ve konfeksiyon olduğunu söyleyen Ateş, “Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ise 2015 yılı Ocak ayında yüzde 9,55 oranında düşüş kaydederek 26 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Birliğimizin Ocak ayı değer bazında ihracatı, ürün gruplarına göre incelendiğinde; bayan dış giyimin yüzde 37 pay ile ilk sırada, bay dış giyimin yüzde 27 ile ikinci sırada, diğer hazır eşyanın ise yüzde 12 ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir. 2014 yılı Ocak ayına kıyasla, ilk 10 sırada yer alan ürün gruplarından bay dış giyim, pamuklu yatak kıyafetleri, diğer ev tekstili ve bebe giyimi ve eşyası ihracatında artış yaşanmıştır. Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin 2015 yılı Ocak ayı değer bazında ihracatı ülkelere göre incelendiğinde ise; Almanya’nın yüzde 19 pazar payı ile ilk sırada, İspanya’nın yüzde 15 ile ikinci sırada, Romanya’nın ise yüzde 10 ile ise üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir. 2014 yılı Ocak ayına kıyasla, ilk 10 sırada yer alan ülkelerden Almanya, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa’ya gerçekleştirilen ihracatta düşüş yaşanmıştır.” diye konuştu.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde ise 107 milyon dolarlık ihracat yapıldığını kaydeden Ateş, “Bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatı yüzde 3 oranında bir azalmıştır. 2015 yılı Ocak ayı değer bazındaki ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde; pastacılık ürünlerinin yüzde 29 ile ilk sırada, bakliyatın yüzde 22 ile ikinci sırada, bitkisel yağların yüzde 13 ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir. Ülkelere göre incelendiğinde ise Irak ilk sırada, Suriye ikinci, Romanya ise üçüncü sırada yer almıştır.” şeklinde konuştu.

YAŞ MEYVE VE SEBZEDE İHRACAT DEĞİŞMEDİ
Yaş meyve ve sebzede ise ihracatın 219 milyon 122 bin dolar ile geçen yıla oranla değişim göstermediğinin altını çizen Ateş, “Alt ürün grubu bazında incelendiğince narenciye 131.4 milyon dolar, taze meyve ihracatı 22.6 milyon dolar ve taze sebze ihracatı da 62 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla narenciye hariç diğer ürün gruplarında azalma görülmüştür. Narenciye ihracatında ise yüzde 16 artış yaşanmıştır. En fazla ihraç edilen ürünler sırasıyla Mandarin, Portakal, Domates ve Limon olurken en fazla ihracat yaptığımız ülke Rusya Federasyonu, Irak, Ukrayna ve Almanya olmuştur. Birliğimiz kanalı ile yapılan yaş meyve sebze ihracatı yine en fazla olarak kayda geçmiş ve 133 milyon dolar ile geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artmış ve tüm ihracatçı birlikleri arasında yüzde 61 pay ile Türkiye ihracatına katkı sağlamıştır.” ifadelerini kullandı.

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe ise düşüşün yüzde 18 oranında olduğunu ifade eden Ateş, 294 milyon dolarlık ihracat yapıldığını anlattı. Değer bazında ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünlerinin yüzde 80 pay ile ilk sırada, plastik ve mamullerin yüzde 7 ile ikinci sırada, anorganik kimyasalların ise yüzde 5 ile üçüncü sırada yer aldığını anlatan Ateş, pazarda ilk sırayı Birleşik Arap Emirlikleri, ikinci sırayı Mısır, üçüncü sırayı ise Malta’nın aldığını vurguladı.

Su ürünleri ve hayvansal mamullerdeki düşüşün ise yüzde 29.5 oranında gerçekleştiğini söyleyen Koordinatör Başkan Ateş, “Bölgemizden 22 milyon 755 bin dolar su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. Ürün gruplarına göre incelendiğinde; kümes hayvanları yumurtaları ihracatta yüzde 33 pay ile ilk sırada, kümes hayvanları ve etleri yüzde 32 ile ikinci sırada, taze soğutulmuş balıklar ise yüzde 18 ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir.” dedi.

Tekstil ve hammaddeleri sektöründe ise ihracatın 2015 yılı Ocak ayında geçen yıla göre yüzde 13,5 oranında gerileyerek 70,5 milyon dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Ateş, “Ürün gruplarına göre dağılımda dokuma kumaş ürünleri yüzde 39’luk pay ile ilk sırada, örme kumaşlar yüzde 26 ile ikinci sırada, pamuk ipliği ürünleri ise yüzde 16 ile üçüncü sırada yer almaktadır. İhracatta İtalya yüzde 23,5 ile ilk sırada, ABD yüzde 7 ile ikinci sırada, Portekiz ise yüzde 7’lik pay ile üçüncü sırada yer aldı.” diye konuştu.