Akıllı şehir endüstrisinin 2020 yılına kadar 400 milyar dolarlık hacme ulaşmasının beklendiği bildirildi. Uzmanlar, nüfus artışı, hızlı şehirleşme, trafik sıkışıklığı, hava kirliliği, su ve elektrik kesintileri gibi problemlerle başa çıkabilmenin başlıca yolunun akıllı şehirler kurmak olduğunu belirtti. 2050 yılı itibariyle küresel nüfusun yüzde 70’inin şehirde yaşayacağı ve bunun da kaynakların yönetimi ve çevrenin korunması adına büyük zorluklar getireceği ifade ediliyor.
Dijital akıllı hizmet sunan Smartworld firması pazarlama müdürü Hamza Aşur, küresel manada nüfusun şehirlere doğru kaymasıyla hava kirliliği, su ve elektrik kesintilerinin artacağını ve trafik sıkışıklığının yanısıra evsel ve endüstriyel atık problemlerinin büyüyeceğini söyledi.
Dubai’de konuşan Aşur, üst düzey bağlantı ve rahat yaşam imkanı sunulabilmesi için akıllı şehir kurulmasının çözüm olacağını sözlerine ekledi. Halen Dubai hükümetinin ulaşım, iletişim, altyapı, elektrik, şehir planlaması ve devlet hizmetlerinde 100’ün üzerinde projesi olduğunu ve bunların Dubai’yi ‘akıllı şehir’e çevirme yolunda atılmış doğru adımlar olduğunu kaydetti. Yetkililere göre iki yıl içerisinde binin üzerinde devlet hizmeti elektronik ortamdan veriliyor olacak.
IHS Technology firmasının raporuna göre halen 21 olan akıllı şehir sayısı 2025’te 88’e çıkacak. Yakın zamanda Hindistan 100 akıllı şehir inşa edileceğini açıklamıştı. Benzer şekilde Uzakdoğu ülkesi Japonya, Eco-Model şehirleri için 13 alanın belirlendiğini bildirdi.