Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AKP'li üyeleri, evsel katı atık bedelinin su faturalarına eklenerek, vatandaşlardan tahsil edilmesini istedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise AKP grubu tarafından gündeme getirilen bu teklife tepki gösterdi. Ergün, vatandaşlardan evsel atık bedellerinin toplanmasının hukuksuz olacağını söyledi.

Başkan Ergün, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehir belediyesinin bu uygulamaya geçemediğini belirterek, AKP’li komisyon üyelerinin çoğunluğuyla hazırlanan raporun hukuka aykırı olduğunu savundu. İlgili bakanlıktan gelen görüş doğrultusunda böyle bir kararın alınamayacağını belirten Ergün, “Bizim de şu anda bu komisyonun almış olduğu kararın hukuksuz olduğunu ifade ediyorum. Evsel katı atık bedellerinin vatandaşlardan toplanması amacıyla ilçe belediyelerinin çoğunluk iradesiyle, kanunu da hiçe sayar şekilde böyle bir karar alınmış olmasının, ben ve grubum adına yanlış olduğunu ifade ediyorum ve uyarıyorum. Sırf vatandaşlardan evsel katı atık bedeli almak için bu tarifeyi uygulamaya geçirmek istiyor AKP grubu.” dedi. Söz konusu komisyon teklifinin kanunsuz olduğunu ifade eden Ergün, “Hemşehrilerimize söylüyorum, su bedellerinin üzerinden kendi ilçe belediyelerinin meclislerinde aldıkları tarifelerin üzerinden bu bedelini, bütün Manisa halkı üzerinden toplamanın teklifidir bu. Kanunsuzdur. Bakanlığın vermiş olduğu karara göre bu bedel vatandaştan alınamaz, toplanamaz. Toplayacaklarsa kendi belediyelerinde bu abonelerle sözleşmelerini yaparlar. 500 binin üzerinde su abonesi vardır. Bu 500 bin su abonesiyle ilgili sözleşmeleri tamamlarlar, ondan sonra meclise getirilir ve karar öyle geçirilir. Hukuksuz noktada alınacak bir kararın biz grup olarak karşısındayız. Ben de bunun karşısındayım. Bütün Manisalılar bunu böyle bilsin.” diye konuştu.

Başkan Ergün’ün konuşması üzerine söz alan AKP Grup Başkan Vekili Zülfikar Gürcan ise su faturalarıyla ilgili MASKİ Genel Müdürlüğü’nü, olağanüstü genel kurula davet edeceklerini söyledi. Söz konusu komisyon raporunun hukuka aykırı olduğunu söyleyen Ergün de, “Ben burada olduğum sürece bu olmayacak. MASKİ’den böyle bir şeyi beklemeyin. Ben burada olduğum sürece böyle bir bedeli alamazsınız. Hukuka aykırı hareket ediyorsunuz.” dedi. İlgili komisyon kararı, MHP ve CHP’nin ret oylarına rağmen AKP’nin oylarıyla kabul edildi.