Yunanistan, kreditörler ile müzakerelerin tıkanması üzerine referanduma gitme kararı aldı. Alacaklıların Atina'ya önlemleri kabul etmesi yönünde ültimatom vermesi üzerine Başbakan Aleksis Çipras, 5 Temmuz'da yapılacak referandumda halktan önlemlere "evet" ya da "hayır" şeklinde cevap vermelerini isteyecek. Parlamento, bugün saat 19:00'da referandum gidilip gidilmeyeceğini oylayacak.

Yunanistan'da, dramatik günler yaşanıyor. İktidardaki Radikal Sol Koalisyon Partisi lideri ve Başbakan Aleksis Çipras, Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile 5 aydır süren müzakerelerin tıkanması üzerine referanduma gitme kararı verdi. Kreditörlerin 7,2 milyar Euro'luk destek karşılığında talep ettiği ağır önlemlere evet diyemeyen Çipras, son kozunu oynayacak. Ülkenin bir bakıma Euro'da kalıp kalmayacağı oylamasına dönüşmesi beklenen referandum kararı, Çipras'ın gece yarısı bakanları ile yaptığı toplantının ardından alındı. Kameraların karşısına geçen Yunan başbakan, alacaklıların talep ettiği önlemleri kabul edip etmediklerini halka soracaklarını duyurdu.

ÇİPRAS'TAN AVRUPA'YA MEKTUP

Yunan parlamentosu, referanduma ilişkin gerekli kararları almak üzere bugün 12.00'de olağanüstü toplanacak. Başbakan Çipras ise Avrupa'ya bir mektup göndererek mevcut programın "halkın baskı ve şantaj olmaksızın kararını verebilmesi" için 5 Temmuz'a kadar uzatılmasını isteyecek. Son günlerde uzlaşma adına kreditörler ile yürülen müzakerelerin ardından referandum kararının AB ve IMF'yi daha da öfkelendirmesi bekleniyor. Bu arada Eurogroup, bugün saat 15.00'te bir kez daha toplanarak Yunanistan'a ilişkin son kararları alacak. Referandum kararına nasıl cevap verileceği merak ediliyor.

MUHALEFET "EVET", İKTİDAR "HAYIR" DİYECEK

Çipras'ın referandum kararı, ülkedeki siyasi havanın bir anda değişmesine sebep oldu. İktidar partisi Syriza başta olmak üzere bütün partiler, sabah saatlerinden itibaren toplantılarda referandum konusunu masaya yatıracak. Bir anlamda Yunanistan'ın Euro'da kalıp kalmamasının da oylanması anlamına gelen AB ve IMF önlemlerine ilişkin referanduma muhafazakar Yeni Demokrasi (ND), sosyalist Pasok ve liberal Nehir (Potami) partileri 'evet' diyeceklerini duyurdu. İktidardaki Syriza ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise 'hayır' diyeceklerini açıkladı.

Referandum sonucuna, ne olursa olsun saygı duyacağını belirten Çipras, hükümetin 'hayır' yanlısı bir tutum takınacağını söyledi. Çipras, kreditörlerin taleplerinin sonu olmayan sert kemer sıkma anlamına geldiğini belirtti.

Başbakanlık konutunda yapılan bakanlar kurulunun ardından toplantıdan ayrılan bakanlar da, referandumda 'hayır' yanlısı olduklarını açıkladı. Panayotis Lafazanis, "Hepimiz hayır oyu kullanacağız. Halk hayır diyecek." derken, Yorgos Katrougalos da "Hayır denmesi, ülkeye güven anlamına gelir." ifadelerini kullandı. İkilemin Euro'ya evet ya da hayır değil anlaşmaya evet ya da hayır demek olduğunu söyledi.

PARLAMENTO 19.00'DA REFERANDUMU OYLAYACAK

Saat 12.00'de toplanacak meclis, akşam üzeri saat 19.00'da ise referandum gidilip gidilmemesini oylayacak.

Öte yandan Atina, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Komisyonu'nun başkanı Jean-Claude Juncker'e referandum kararına ilişkin bilgi verdi. Merkel'in referandumda sorulacak sorunun ne olduğunu sorduğu Çipras'ın ise "Anlaşmayı istiyor musun istemiyor musunuz?" şeklinde cevap verdiği belirtildi.