Kahramanmaraş'ın bitmeyen ulaşım çilesi, Gazeteci Ali Eskalen tarafından Dünya Gazetesi'nde yayınlandı. Kahramanmaraş Göksun yolu, Kahramanmaraş Nurdağı yolu ve havalimanı sorununa değinen Eskalen şehrin ulaşım konusundaki şanssızlığını bir türlü yenemediğini belirtti.

ALİ ESKALEN'İN YAZISININ ULAŞIMLA İLGİLİ BÖLÜMÜ

Karayolları tarafından yapılması gereken fakat, geçtiğimiz dönem Büyükşehir Belediyesi tarafından bir kısmının yapımına başlanan fakat tamamlanamayan, kuzey çevre yolunun akıbeti ile ilgili yetkililerce hiçbir açıklama yapılmamakta, bu yolun belirsizliği devam etmektedir. Şehrin doğusu ile batısını birbirine bağlayacak olan projenin ne olacağı soru işareti olarak devam etmektedir. İmar planında yeri belirlenen ve bildiğimiz kadarı ile istimlak sorunu olmayan, güney çevre yolu içinde Karayolları tarafından yapılacağı söylenmesine rağmen, bu çevre yolu ile ilgili de henüz somut bir gelişme yok. Bu belirsizliğin bir an önce ortadan kaldırılması gerekmektedir. İki çevre yolunun da acilen bitirilmesi şehir için bir ihtiyaçtır.

Yapımı yaklaşık 10 yıldır devam eden, 2019 yılında bitirilerek açılması planlansa da yılan hikayesine dönen Kahramanmaraş-Göksun karayolu ise böyle giderse 2020 yılında da bitecek gibi görünmüyor.

Temeli O zamanın Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından atılan, Türkiye’deki ilk bölünmüş yollardan Kahramanmaraş-Nurdağı duble yolu inşaatı da sıcak asfaltının 3 yılda hala yaklaşık 16 km’lik kısmının bitirilememesi nedeniyle bitmiyor. Tamamı 44 km olan bu yolun bir türlü bitirilememesi ne ile ifade edilir bilemiyorum.

Sanayi şehri Kahramanmaraş, havayolu ulaşımında da ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Geçtiğimiz yıl hizmete açılan yeni terminal binası havalimanı hüviyetine kavuşan bir havaalanımız var. Ayda birkaç defa inemeyen, Gaziantep havalimanına inen uçaklar, yolculara eziyet olmaya başlamıştır. Tabii insan burada soramadan da edemiyor. Yeni terminal binası yaptık ama uçaklar düzenli inemedikten sonra ne işe yarayacak?

Ulaşım konusunda şanssızlığını bir türlü yenemeyen şehir, bir umut ha bugün ha yarın yollar bitecek diye bekliyor. Şimdi benim korkum, biz şehir olarak bu yolları bitirene kadar, hava taşıtlarının kullanımı yaygınlaşıp yollara ihtiyacımız kalmazsa harcanan bunca para boşa gidecektir diye de espri yapmadan duramıyorum. Her şeye rağmen 2020 yılından yine de umutluyum, her yıl olduğu gibi.