Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, hızla globalleşen dünyanın baş döndürücü gelişmelere sahne olmasına karşın pek çok sürdürülemez sorunu da beraberinde getirdiğini söyledi. Bu sorunların başında tüm dünyada büyük sorun olan işsizliğin geldiğine, milyonlarca insanın umutlarını sönüp, hayatlarının karardığına işaret eden Ali Koç, “Onlar açısından dünya yaşanmaz bir konuma geliyor. Tabi ki bu gidişat da berberinde sosyal sorunlar ve ciddi gerginlik getiriyor. Bunun her geçen gün arttığına şahit oluyoruz. Ben şahsen 6 ve 8 yaşında iki çocuk sahibi bir baba olarak çocuklarımızın geleceğinden, bu gidişata baktığımız zaman, endişe duymamak mümkün değil diye düşünüyorum. Eminim bu da hepiniz için geçerlidir.” dedi.

Çalışma ve Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanı sıra dünyanın değişik ülkelerinden iş insanlarının ve CEO’ların da hazır bulunduğu Antalya’daki G20-OECD Nitelikli Çıraklık ve İşbaşında Eğitimin Teşviki Konferansı’nın açılışında konuşan Ali Koç, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra dünyada zenginliğin arttığın, borsaların değer kazandığını, likiditenin inanılmaz boyutlara ulaştığını, gayri safi milli hasılaların arttığını belirtti. Dünyanın kat be kat daha zenginleşmesine karşın gelir dağılımı eşitsizliği, orta sınıfın kaybolması, zengin ile fakirin arasındaki uçurumun artması, reel ücretlerin düşüklüğü ve işsizliğin artışı gibi de pek çok sorun yaşandığına işaret eden Ali Koç, globalleşmenin son derece baş döndürücü hızla ilerlemesine rağmen sorgulandığı bir dönemden geçildiğine işaret ederek, şöyle konuştu: “21 yüzyılın ilk yıllarına baktığımız zaman bu yüzyılın içinde pek çok sürdürülemez sorunu barındırdığını da görüyoruz. Çağımızın sorunlarının başında da bilhassa 2008’dan beri artan işsizlik ve istihdamla ilgili sorunlar geliyor. Son dönemdeki krizler yaramızı daha da derinleştirdi ve iyileştirmede arzu ettiğimiz seviyede değil. İşsizlik dünyanın her yerinde büyük sorun. Her kesimden milyonlarca insanın umutları yok oluşuyor, hayatları kararıyor ve onlar açısından dünya yaşanmaz bir konuma geliyor. Tabi ki bu gidişat da berberinde sosyal sorunlar ve ciddi gerginlik getiriyor. Bunu her geçen gün arttığın şahit oluyoruz. Ben şahsen 6 ve 8 yaşında iki çocuk sahibi bir baba olarak çocuklarımız n geleceğinden, bu gidişata baktığımız zaman, endişe duymamak mümkün değil diye düşünüyorum. Eminim bu da hepiniz için geçerlidir.”

İstihdam ve işsizlik sorunun başında genç işsizliğinin geldiğini kaydeden Ali Koç, bu sorunun dünyanın her köşesinde artarak devam ettiğini söyledi. Verilere göre genç işsizlerin sayısının yetişkin işsizlerin üç katına ulaştığını aktaran Ali Koç, genç işsizliğinin birinci sorun haline geldiğini belirterek, “Devletler, daha sağlık toplum için gençlerini iyi yetiştirmesi, okul terk oranların düşmesi, okuldan istihdama geçişin artırılması, kısacası gençlerimize umutlu ve işi bir başlangıç verebilmek için var güçleriyle çaba gösteriyorlar. Ancak buna rağmen arzu edilen hedefler ve iyileştirmeler sağlanamıyor. Bu sorunlar ancak ve ancak tüm paydaların samimi bir şekilde iş birliğine girdiği, sorunu çözmek için sorumluluklar aldığı takdirde doğru bir noktaya geleceğini düşünüyoruz. Diğer bir deyişle sadece iş dünyasının ya da bu sorunla ilgili her hangi bir paydaşının münferiden çabalarıyla adreslenecek bir sorun olmaktan çıkmış vaziyette. Bugünkü tablo ortada. 21. yüzyıl kendi içinde kendine has sorunları barındırıyor. Bizler de bu yüzyılın sorunlarına 20. yüzyılın yaklaşım, anlayışı ve kurumlarıyla yeterince çözüm sağlayamıyoruz.” diye konuştu.

'İŞ KAZALARI VARKEN G20 İLE ÖVÜNMEK MÜMKÜN DEĞİL'

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili kanun çıkmasına rağmen sadece 13 Mayıs-28 Ekim 2014 arasında meydana gelen iş kazalarında 320 kişinin ‘iş cinayetini kurban gittiğini’ ifade ederek, “Şu anda biz bu toplantıyı yaparken akşam olduğunda benim ülkemde üç tane kardeşim iş kazasına kurban gidecek. Rakamlar bu. G20’ye ev sahipliği yaptığımız bu dönemde bunun önüne geçmek durumundayız.” dedi.

Bu durumun sorumlunun başta hükümet ve işverenler olmak üzere herkes olduğunu belirten Atalay, şöyle konuştu: “Bu meseleyi çözmedeG20 ülkemizde yapıyorsunuz, G20 ile övünmemiz mümkün değil. Bir an evle iş kazalarıyla ilgili herkes üzerine düşeni yapmak mecburiyetinde. Bilim adamlarımızın ifadesi şu; bu kazaların yüzde 95’i önlenebilir kazalar. Para kazanabilirsiniz, mal yapabilirsiniz, mülk yapabilirsiniz, hepsini devreder gidersiniz. İki gün evvel B20’nin toplantısında Cidde’deydim. Ondan kısa bir süre evvel yine oradaydım, eski kralın resimleri vardı. Şimdi yeni kralın resimleri var. Hiç kimse giderken hiçbir şey götürmüyor. Herkes aklını başına almak durumunda.”