Aliağa Bal Üreticileri Birliği, kuruluşunu tamamlayarak ilk genel kurulunu yaptı. Aliağalı bal üreticilerini tek çatı altında toplamak amacıyla birliğin kuruluşuna öncülük eden Bayram Karcı, 1. olağan genel kurulda üyelerin tamamının desteğini alarak yönetim kurulu başkanlığına seçildi. Yönetim kurulunda ise Levent Türkel, Şükrü Çakmak, Hüdai Çakır ve Hasan Akdemir yer aldı.

Genel kuruldan sonra bir açıklama yapan Karcı, ürünlerini denetim altına alarak daha kaliteli bir şekilde müşterilere ulaştırmayı ve arıcılığı ilçe genelinde daha da yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Karcı, “Genel kurulumuzdan yönetim olarak 4 yıllığına görev aldık. Bu anlamda artık üyelerimiz ve Aliağamız için çalışacağız. Uzun zamandır Aliağa’da bal üreticileri olarak bu birliği kurmak için girişimlerimizi yapmıştık. Şu anda da resmen kurulmuş bulunmaktayız.” dedi. Aliağa’da 150 üretici ve 4 bin 550 yerleşik kovan ile yıllık 15 ton bal ürettikleri bilgisini veren Bayram Karcı, şöyle devam etti: “Aliağa Halk Eğitim Merkezimiz'in düzenlediği kurslarla yöremizde arıcılık son dönemde yaygınlaşmaya başladı. Bu noktada kurumsallaşmamız gerekiyordu ve bu düşünceyle ilçemizde faaliyet gösteren tüm bal üreticilerini birlik çatısı altında topladık. Amacımız, tüketiciye doğa ve sağlıklı ürünleri sunmak olacaktır.”

SAHTE BALLA MÜCADELE

İzmir'in Aliağa ilçesinde sahte bal pazarlayanlarla mücadele edeceklerini ve vatandaşların bilinçlendirilmesi adına çeşitli faaliyetlerde bulunacaklarını aktaran Birlik Başkanı Karcı, şu tavsiyelerde bulundu: “Vatandaşlarımız, üzerinde işletme numarası olan balları tercih etmelidir. İşletme numarası olan ballar, hakiki baldır. Bizim tavsiyemiz, tüketicilerimizin balı bildikleri ve güvendikleri yerlerden satın almaları yönündedir. Bir gerçek var ki arı, hiçbir zaman ayıplı mal üretmez. Ayıplı malı, bu piyasadaki sahtekâr satıcılar yapar. Biz de birlik olarak üzerimize düşeni yapacağız, Aliağa’ya sahte balı sokmayacağız. Birlik olarak çalışmalarımızı herkes görecek. Yapacağımız çalışmalar sonucunda kazanan, üreticilerimiz ve tüketicilerimiz olacak.”

ALİAĞA'YA BAL ORMANI

İlk hedeflerinin Aliağa’ya bal ormanı kazandırmak olduğunu açıklayan Karcı, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte Orman ve Su İşleri Bakanlığımız da bal ormanı projemizi önemsiyor. Orman Bakanlığımız, bal üretimini arttırmak amacıyla Türkiye'nin birçok yerinde bal ormanları kuruyor. Biz de bu doğrultuda Çıtak bölgesinde yaklaşık 150 dönüm bal ormanı, fidan dikimi ve otsu florası yüksek, bal yapıcı bitkilerin ekim çalışmalarını sürdürüyoruz. Yakın zamanda da Aliağamız'a bal ormanı kazandırmış olacağız. İlçemizde faaliyet gösteren arıcılarımız, bu bal ormanı sayesinde ekonomik olarak rahatlayacaklar.” diye konuştu.