Aliağa Ticaret Odası (ALTO), Avrupa’nın en büyük liman ve lojistik aktarma merkezlerinin yer aldığı Hollanda’nın Rotterdam ve Amsterdam ile Belçika’nın Antwerp şehirlerine teknik inceleme gezisi düzenlendi. ALTO Başkanı Adnan Saka başkanlığında yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren üyelerden oluşan 25 kişilik heyet, bu merkezlerin işleyişi hakkında bilgi edindi.

Hollanda’da düzenlenen Building Holland 2015 Yapı Malzemeleri ve İnşaat Fuarı’na KOSGEB desteğiyle katılan ALTO heyeti, daha sonra Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral ve Ekonomi Bakanlığı Brüksel Başmüşaviri Bülent Uğur Ecevit ile Hollanda Türk İş Konseyi (NETUBA) Başkanı Bastian van der Knaap ile makamlarında görüşerek Aliağa Bölgesi hakkında bilgi verdi, Hollanda ve Belçika’daki firmalara yatırım çağrısında bulundu. Ayrıca lojistik merkez yetkilileriyle yapılan toplantılarda işletme modelleri, altyapı özellikleri, hizmetleri, kuruldukları şehre katkıları, ekonomik ve sosyoekonomik değerleri konusunda bilgi edinildi.

Geziyi değerlendiren ALTO Başkanı Saka, İzmir’de kurulması planlanan lojistik üssün hangi lokasyonda verimli olacağı ve hangi çalışmaların yapılabileceğine yönelik olarak Avrupa'daki lojistik merkezleri mercek altına aldıklarını söyledi. Saka, “Ziyaret kapsamında Rotterdam, Amsterdam ve Antwerp limanlarında incelemelerde bulunduk. Hollanda ve Belçika’daki gezimizde, şehrimize örnek olan liman merkezlerini tercih ettik. Lojistik merkezlerin yapısı ve işleyişi hakkında bilgi edindiğimiz gezi sayesinde, İzmir’de kurulması planlanan lojistik üssün neden Aliağa’da olması gerektiğini bir kez daha gördük. Hızlı sanayileşmesi, dış ticaretteki yükselişi ve tüm taşıma modellerine uygun bir coğrafi konumu olması nedeniyle Aliağa’da lojistik merkez yapılanması gerekliliktir.” dedi.

İzmir ihracatının yüzde 91’inin denizyoluyla yapıldığını, şehirde uluslararası taşımacılıkta 300 civarında, uluslararası taşıma ve antrepo grubunda 40’ın üzerinde, iç taşımacılık hizmet grubunda ise bin 700 civarında şirket bulunduğunu ifade eden Adnan Saka, “Kent merkezinden Aliağa’ya doğru kayan yük hareketinde, Çandarlı Limanı ve Petkim Limanı'nın faaliyete girmesiyle birlikte bölgedeki mevcut rakamların katlanarak artması bekleniyor. Yeni yapılacak limanların devreye girmesiyle Aliağa bölgesi, doğal olarak lojistik bir üs konumunda olacaktır. Maliyetlerin düşmesi, rekabet avantajının sağlanabilmesi ve yatırımların çekilebilmesi için İzmir’e yapılacak lojistik üssün Aliağa bölgesinde olması, ülkemiz ve yatırımcılar açsından daha faydalı olacaktır. Bu şekilde hem bölge hem bölgeye yatırım yapanlar hem devlet hem belediye hem de vatandaşlar kazanıyor. Biz de bu faydaları sağlayacak lojistik üssün Aliağa’da yapılmasının daha fizibl olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.