Federal Hükümet, 2015 ve 2016 yılları için Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) büyüme hızını yüzde 1,8 olarak açıkladı. Almanya Başbakan Yardımcısı ve Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, ‘İlkbahar Tahminleri’ raporunun tanıtımında ekonomik büyüme kendiliğinden gerçekleşmediğini, orta vadede büyüme beklentileri yükseltmek için adımlar atılması gerektiğini belirtti. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Gabriel, özellikle eğitim, araştırma ve altyapıya yatırımın önemini vurguladı.

Hükümetin bu yılın başındaki yıllık tahmin raporunda ise büyüme beklentisi yüzde 1,5 olarak açıklanmıştı. Almanya’da önde gelen ekonomik araştırma enstitüleri de geçen yıl sonbaharda bu yıl için büyüme hızını yüzde 1,2 olacağını öngörmüştü. Ancak geçen hafta uzmanlar bu yıl için ekonomik büyüme hızını yüzde 2,1’e yükseltti. Gabriel, Alman ekonomisinin beklendiğinden daha hızlı büyümesine şu sebepleri sıraladı: "İstihdam sayısı bu yıl 300 bin artacak. Gelecek yıl için de 130 binlik artış bekleniyor. Böylece çalışanların sayısı 43,1 milyona çıkarak rekor seviyeye ulaşacak. İşsizlerin sayısı ise 2,79 milyondan 2,77’e düşecek."

“Kalkınmanın önemli ayağını özel tüketim oluşturuyor” diyen Gabriel’e göre asgari ücret ve diğer faktörler sayesinde vatandaşların gelirinde bu yıl yüzde 2,8’lik net artış kaydedilecek.