1980 yılından beri düzenli olarak Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından yaptırılan 'GfK Tüketici İklim Endeksi'' Eylül ayı tahmini sonuçları açıklandı. Endeks sonuçlarına göre Almanya'da Eylül ayında tüketicilerin harcama yerine tasarruf etme yönünde eğilim gösterdiği ortaya çıktı.

Yaz aylarında geleneksel olarak artan tüketim artışında bu yaz gerileme yaşandı. Halkın ekonominin geleceğine ilişkin olumlu beklentileri devam ederken Çin’deki ekonomik küçülme ve Ortadoğu'da gelişmelerin Alman ekonomisini nasıl etkileyeceği ise merak konusu.

Gfk düşük tüketim eğiliminin gelir beklentilerinde de düşüşe sebep olduğunu açıkladı. Konjonktürdeki gerilemede kişilerin tasarruf etme isteği ve olası krizlere karşı nakit biriktirme istekleri etkili oldu. Ağustos ayında 10,1 olan genel tüketim endeksi göstergesinin eylül ayı için 9,9'a gerilemesi bekleniyor.

Araştırmada ekonominin genel gidişatına yönelik değerlendirmeler de yer alıyor. Ekonomik konjonktüre ilişkin beklentilerde iki aydır devam eden gerileme Ağustos ayında da devam ederek endeks 1,8 puan düşüşle 16,8 puana geriledi.

Üç aylık gerilemeye rağmen ekonominin genel gidişatına ilişkin endeks geçen yılın aynı ayına göre altı puan yukarıda bulunuyor. Araştırma sonuçlarına göre Alman halkının ekonominin büyüyeceği yönündeki beklentileri değişmedi. Alman ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3, ikinci çeyrekte yüzde 0,4 büyümüştü.

ÇİN’DEKİ EKONOMİK KÜÇÜLME SAĞLAM ALMAN EKONOMİSİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Gfk araştırma sonuçları, büyümede kişisel harcamalar ile birlikte güçlü ihracat rakamlarının etkili olduğunu ortaya koydu. Küçük işletmelerin cirolarında ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 5,1 arttı. Çin’deki ekonomide büyümenin yavaşlamasının Alman ekonomisini nasıl etkileyeceği ise merak konusu.Piyasalarda Çin'deki olumsuz ekonomik havanın ihracatı etkileyeceği, buna rağmen tüketim endeksinin yurt içinde yüksek istihdam, yüksek gelirler ve düşük enflasyona bağlı olarak yüksek olacağı beklentisi devam ediyor.

Gelir endeksinin geçtiğimiz ay Almanya’nın birleşmesinden sonra en yüksek değere ulaşmasına rağmen Ağustos ayında endeks 5,1 puan gerileyerek 53,5 rakamına geriledi. Bireylerin genel mali durumlarına ilişkin beklentinin olumlu olmasında güçlü iş piyasası rol oynarken, Avrupa'daki krizin sonuçlarda kısmi baskı oluşturduğu belirtiliyor. 'GfK Tüketici İklim Endeksi' araştırması tüketicilerin tüketim davranışlarını ve bunun ekonomiye yansımalarını araştırıyor. Dünyanın en büyük 4. ekonomisi olan Almanya 1,1 trilyon Euro ile en çok ihracat yapan ülke olma özelliğini devam ettiriyor.