Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan’ın kreditörlerle yaptığı görüşmede, beklenin aksine geri adımlar attıklarını söyledi. Euro Bölgesi maliye bakanlarının olağanüstü toplantısı öncesinde konuşan Alman bakan, “Kararı vemek tamamen Yunan makamlarına kalmış ama pozisyonlar yaklaşacağına daha da uzaklaşıyor.” dedi.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF, beş aydır devam eden görüşmelerin ardından Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a bugün öğlene kadar muteber bir reform planı sunması için süre verdi. Yunanistan ise Pazartesi günü sunduğu ve karşı tarafça ‘doğru yönde atılmış bir adım’ olarak değerlendirilen reform planına küçük rötuşlar yapmakla yetindi.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunan tarafıyla hâlâ anlaşmaya varılamadığını ve olağanüstü toplantıda Atina’nın son teklifine bakacaklarını dile getirdi. Bu toplantı devam ederken Brüksel’de AB zirvesi de toplanmış olacak.

Yunanistan hükümeti, borç ödemelerini sürdürülebilir kılabilmek için sundukları tasarruf tedbirlerinin yeterli olacağını savunuyor. Borç veren ülke ve kurumlar ise bu planın yeterli olmadığını belirterek, Atina’ya yeni borç dilimini vermeyi reddediyor. Bu durumda vadesi dolmak üzere olan borcunu ödeyemeyecek olan Yunan ekonomisi temerrüde düşecek ve Euro Bölgesi’nden çıkması gündeme gelecek.