Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 2009’dan beri sürdürülen sıfır faiz politikası, Alman halkını yaklaşık 180 milyar Euro zarara uğrattığı bildirildi.

DZ Bank tarafından yapılan araştırmada, düşük faiz oranı nedeniyle cepten çıkan para, kişi başı her sene için 1400 Euro civarında gerçekleşiyor. Düşük faiz neticesinde 2010 ile 2014 arasında kayıp 112,5 milyar Euro’ya ulaştı. Bu sene sonuna kadar ise bu rakam 71 milyar Euro’ya çıkması bekleniyor. Rakamlar, 2009 öncesi ve sonrasında Almanya Merkez Bankası (BBK) tarafından uygulanan faiz oranlarına göre hesaplanıyor.

Buna göre BBK, 1999 ile 2009 arası yüzde 2,3 oranında faiz uygularken, ondan sonraki dönemlerde ECB’nin finans kriziyle mücadele etmek için uyguladığı politikalar neticesinde faiz oranını yüzde 0,6’ya kadar indirmişti. Faizin, mevcut oranına göre daha fazla düşmesi, yüksek kayıplara neden olabileceği endişesi veriyor. Die Welt’e konuşan DZ Bank Baş ekonomisti Michael Stappel “Normal faiz oranına ulaşılması 2020’ye kadar sürdüğü takdirde, birleşik faiz oranından ortaya çıkacak kayıp 4900 Euro’ya bulabilir.” şeklinde konuştu. Ancak, hane halkının kayıplarına rağmen devlet, şirketler ve bireyler düşük faiz oranından istifade ettiği de bildirildi.

Kiel merkezli Dünya Ekonomisi Enstitüsü’ne (IfW) göre düşük faiz oranı sayesinde Federal Maliye Bakanlığı, 2030 yılına kadar 160 milyar Euro tasarruf edebilecek. Sadece bu sene içerisinde Federal Hükümetin kredi faiz oranlarından 20 milyar Euro tasarruf edeceği kaydedildi. Düşük faiz oranları 2017’den itibaren yükselmeye başlayacağını dile getiren IfW uzmanı Jens Boysen-Hogrefe, “Demografi kamu maliyesi üzerinde yük olmaya başladığı zaman, faizin etkileri o zaman artacak.” dedi.