Almanya ve yurtdışı posta iletişimlerini kıskacına alan postacıların grevinde taraflar üç hafta sonra masaya oturmaya razı oldu. Ancak tüm ümitlere rağmen, anlaşma sağlanmadığı sürece iş bırakma eylemine son verilmeyeceği haberi vatandaşı üzdü.

Yaklaşık üç hafta süren iş bırakma eyleminden sonra Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) ile Deutsche Post (DP) iş anlaşmazlığını görüşmek için bir araya gelmeye razı oldu.

Ver.di ve Deutsche Post tarafından ortaklaşa yapılan açıklamada, görüşmelerin 3 Temmuz’da başlatılacağı bildirildi. Ver.di’nin attığı adımı Deutsche Post memnuniyetle karşıladı.

Sendikanın ön koşulsuz görüşme masasına oturmaya razı olmasını iyi bir işaret olarak gören Deutsche Post Personel Müdürü Melanie Kreis, iyi niyet olarak da sürdürülen grevlerin bir an önce durdurulmasını önerdi. Ancak, Ver.di Başkan Vekili ve Müzakerecisi Andrea Kocsis, grevlerin anlaşma sağlanana kadar devam ettirileceği haberini verdi.

Üç hafta içinde Ver.di, Deutsche Post üzerindeki baskıyı arttırmak için greve katılımcıların sayısını arttırması, posta şirketini, depolarda toplanan mektup ve paketleri dağıtmak için farklı yöntemlere başvurmaya zorladı.

DP depoların mektuplarla taşmasını engellemek için pazar günü de dağıtımlarını sürdürmek zorunda kalmıştı. Ver.di Başkan Vekili Kocsis ise DP’nin pazar çalışma yasağını delerek, temel hak olan grevi bu şekilde aşmasını eleştirdi.

Aşağı Saksonya Sosyal İşler Bakanı Cornelia Rundt, konuyla ilgili müfettişlerine konunun derhal soruşturması için talimat verdi.

Hamburg’da ise Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu’nun sözcüsü yaptığı açıklamada DP’nin pazar günü çalışmak için özel izin alması gerektiğini belirtirken, bununla ilgili kendilerine başvuru yapılmadığını bildirdi. Sözcü, böyle bir izin için başvuru yapıldığı takdirde bile bunu onaylamayacaklarını ifade etti.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Çalışma Bakanı Guntram Schneider’in araya girmesiyle pazar günü çalışma konusunda DP geri adım attı. Edinilen bilgiye göre grevlere karşı dağıtılamayan posta ve mektuplar geçtiğimiz pazar günü dağıtılmadı.

GREVİN MALİYETİ GÜNLÜK 1 MİLYON EURO

Ver.di, Deutsche Post’un kurduğu 49 bölgesel şirkette çalışan 6 bin işçinin toplu sözleşmesine göre maaş ödenmesini talep ediyor. Bunun karşılığında bu sene için düzenli ücret artışından vazgeçerek bir defalığına 500 Euro verilmesini ve gelecek yıl için de yüzde 2,7 oranında ücret artışını istiyor. Deutsche Post ise verdiği ücretlerin ortalamanın üzerinde olduğunu savunarak talepleri reddediyor.

Süresiz grevde Ver.di’yi destekleyen komünikasyon sendikası DPV’de 86 bin posta çalışanı için yüzde 5,5 zam yapılmasını talep ediyor. Grevin posta şirketine günlük bir milyon Euro’ya mal olduğu tahmin ediliyor.